Másfélszeresére emelkedik a fogászati finanszírozás

Másfélszeresére emelkedik a fogászati finanszírozás forrása, több mint 26 milliárd forint többletforráshoz jutnak a fogorvosi ellátást vállalkozói formában végző szakemberek idén – közölte szombaton az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).

A tájékoztató szerint fontos célkitűzés, hogy ne csak az alkalmazottként foglalkoztatottak bére emelkedjen, hanem azok a fogorvosok és szakdolgozóik is bértámogatásban részesüljenek, akik vállalkozási formában végzik munkájukat.

A döntés szerint a fogorvosi ellátás finanszírozása 68,7 milliárd forintra emelkedik, ami több mint 60 százalékos emelkedést jelent az előző évhez képest.

A kormány kiemelt célja a fogászati ellátást végzők jelentős bértámogatása, valamint az, hogy a minél magasabb szintű ellátás érdekében az alapellátó fogorvosokat is praxisközösségbe történő belépésre ösztönözze – írták. Hozzátették: a fogorvosoknak lehetőségük nyílik az alapszintű, úgynevezett kollegiális praxisközösséghez való csatlakozásra, illetve a háziorvosokkal közösen emelt szintű praxisközösséget is alkothatnak.

Akárcsak a háziorvosoknál, itt is ugyanazok az elvek érvényesülnek. Az emelt szintű praxisközösséget vállalók 100 százalékos, az alap formát választók 80 százalékos többletforráshoz jutnak.

Fotó: uniklinik.hu

Ha nem vesznek részt praxisközösségben, akkor pedig 30 százalékos finanszírozást kapnak.

Ismertették: a számítási alap a heti 30 órában működtetett közfinanszírozott fogorvosi szolgálatra és szakrendelésre vonatkozik, az ennél kevesebb óraszámmal működő szolgálatok időarányosan kevesebb bérkiegészítésben részesülnek.

A támogatás – a háziorvosokhoz hasonlóan -, a praxisközösséghez történő csatlakozás és a gyakorlati idő függvényében illeti meg a fogorvosokat.
A szakdolgozók esetében a gyakorlati időt figyelembe véve a bértámogatás összege a 2020-as garantált bérminimum és a szakdolgozói bértábla szerint meghatározott összeg közötti különbség, függetlenül attól, hogy az adott praxis csatlakozik-e a praxisközösséghez.

Az egészségügyi szolgáltató a bértámogatást az orvos, valamint a szakdolgozó gyakorlati idejéhez igazodóan, a 15,5 százalékos szociális hozzájárulási adó összegével együtt igényelheti meg a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnél.

Az első bértámogatást a NEAK az áprilisi utalványozással együtt folyósítja majd, 2021 januárjáig visszamenőleg

– tartalmazza az Emmi közleménye.

Hozzászólások lezárva.