Máris oda a 2020-as Gazdaságvédelmi Alap egyharmada

A keddi Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint újabb komoly összeget, ezúttal 154 milliárd forintot csoportosít át a kormány különböző kiadási célokra az idei költségvetésben a Gazdaságvédelmi Alap terhére. 

Nagy nyertesnek számít az Innovációs és Technológiai Minisztérium, ami 55 milliárd forintot kap kiemelt közúti projektek finanszírozására, valamint 13,45 milliárd forintot a vasúthálózat fejlesztésére.

Az ITM-nél többet csak a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda kap: a tárcához tartozó turisztikai fejlesztési célelőirányzat soron több mint 78 milliárd forintnyi finanszírozáshoz jut.

Ezek mellett jut pénz a Gazdaságvédelmi Alapból az állami vagyonnal kapcsolatos bevételek és kiadásokon belül az MNV beruházásaira 1,4 milliárd forint értékben, valamint a Nemzeti Vagyon Kezeléséért Felelős Tárca Nélküli Minisztérium kapott 2,2 milliárdot egyéb felhalmozási célú kiadások finanszírozására.

A kiemelt magasépítési beruházásokra is csoportosított át forrásokat a kormány ezzel a döntésével:

  • 2 milliárd forint a Nemzeti Atlétikai Központ megvalósítására.
  • Semmelweis XXI. Fejlesztési Projekt keretében jut 1 milliárd forint az Egészségtudományi Kar bővítésének és a Hagyományos Kínai Orvoslás Részleg kialakításának megvalósítására.
  • Tornaterme programra közel 400 millió forint.

Az elmúlt két hétben számításaink szerint a kormány már lekötött 445 milliárd forintnyi forrást az 1346 milliárd forint keretösszeggel tervezett Gazdaságvédelmi Alapból. Vagyis

a koronavírus-válság kezelése érdekében létrehozott legfontosabb költségvetési eszköz harmadát a kormány már lekötötte, igencsak sajátságos kiadási célokra.

Olyan célokra költött az alapból eddig a kormány, amelyek feltehetőleg már eleve be voltak tervezve a 2020-as költségvetésbe, azonban a járvány miatt ezeket a tételeket korábban zárolhatta a kormány. Az eredeti zárolás részleteit nem ismerjük, ugyanis tételesen soha sem közölte még a kormány, hogy a 923 milliárd forintnyi, központi költségvetési intézményeken megspórolt kiadás miket érintett (volna). Most azonban nagyon úgy tűnik, hogy a zárolásokat kezdi feloldani a kormány és fokozatosan adja vissza a tárcáknak a forrásokat, mivel a Gazdaságvédelmi Alap eredetileg betervezett kiadásainak (munkahelyvédelmi bértámogatás és más programok) fedezetét nagyrészt meg tudja oldani más, uniós forrásokból.

Ennek a folyamatnak a hátteréről szólt ma reggeli részletes cikkünk:

Címlapkép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök részt vesz a visegrádi országok (V4) vezetői és az Európai Tanács elnöke, Charles Michel videokonferenciáján a Karmelita kolostorban 2020. június 2-án. Forrás: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.