Mario Draghi fenntartással elfogadta a kormányalakítási megbízást

Mario Draghi a helyi politikai gyakorlatnak megfelelően fenntartással elfogadta a megbízást. Bejelentette, hogy a parlamenti erőkkel való egyeztetés után erősíti meg a miniszterelnöki mandátum elfogadását. Előrejelzések szerint ez néhány napon belül megtörténhet. A közgazdász elsőként a január 26-án lemondott miniszterelnök Giuseppe Contéval egyeztetett. Mario Draghi a pártokkal csütörtökön konzultál.     

Az eddigi kormányerő Öt Csillag Mozgalom alapítója Beppe Grillo és a párt vezetősége továbbra is kitart Conte mellett, és nemet mond a “pénzügyi elit” kormányára. Az M5S ideiglenes politikai vezetője, Vito Crimi úgy nyilatkozott, “a szakértői kormány nem tesz jót az országnak, az olaszok már többször kipróbálták, eredmény nélkül”. Crimi a 2011-es Mario Monti vezette szakértői kormányra utalt. A párt szintén vezető politikusa Luigi Di Maio kijelentette, kizárólag politikai kormányt tudnak támogatni, ami azt jelentheti, hogy az M5S saját embereit igyekszik elhelyezni az alakuló kormányban, akár Giuseppe Conte mentésével. Elemzők szerint az M5S a végén inkább Draghit, mint a választásokat preferálja majd, jól tudva, hogy a 2018-ban szerzett 32 százalék felére csökkent párt egy esetleges választáson az eltűnést kockáztatja.     

A Matteo Salvini vezette ellenzéki jobbközép koalíció szerda délutáni megbeszélése után Giorgia Meloni, az Olasz Testvérek (FdI) elnöke bejelentette, nem támogatják Mario Draghit, és a  parlamenti bizalmi szavazáson tartózkodni akarnak. Matteo Salvini a Liga vezetője továbbra is választásokat szorgalmazott. Hozzátette ugyanakkor, hogy “realistának kell lenni, az ország ki van éhezve az egészségre és az azonnali megoldásokra”. Salvini kijelentette, éppen ezért bármilyen döntés előtt meghallgatják Mario Draghi javaslatait. “Nincsen előítéleteink, alakítson kormányt azzal a feltétellel, hogy a választások nem két év múlva lesznek” – idézte Salvinit a sajtó. A Liga vezetője hozzátette, a legnagyobb eredmény jelenleg az, hogy a Conte-kormány távozott.     

A Silvio Berlusconi vezette Hajrá Olaszország (FI) politikusa, Renato Brunetta az alakuló Draghi-kormány támogatását szorgalmazta. Kijelentette, hogy a jobbközépen belüli eltérő álláspontok nem okoznak törést a szövetségben. Emlékeztetett, hogy 2011-ben a Hajrá Olaszország a Monti-kormányt támogatta, és a Liga ellenzékben maradt. 2019-ben a Liga kormányra lépett az M5S-szel, miközben a FI ellenzékben folytatta.     

Legnagyobb válságban a baloldali Demokrata Párt (PD) van, amely az M5S-tel szövetségben akarja tovább támogatni Draghit már a tavaszi helyhatósági választásokra gondolva, amelyen koalícióra van szüksége az erősebb jobbközéppel szemben.     

Az affaritaliani.it hírportál felmérése szerint az olaszok 63 százaléka támogatja Mario Draghit.

Címlapkép: Roberto Monaldo/AM POOL/Getty Images

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.