Marginálisan nőtt a német gazdasági kibocsátás

Az Európai Unió legnagyobb gazdaságát a 2020. október-decemberi időszakban a koronavírus-járvány miatt ismét megszigorított korlátozások fékezték. A lakossági fogyasztás erősen visszaesett, viszont ennek hatását valamelyest ellensúlyozta az építőipar és az export növekedése.

A német gazdaság így a stagnálást valószínűsítő elemzői előrejelzéseknél jobban teljesített az év utolsó három hónapjában az előző negyedévhez képest. Azonban az egy évvel korábbihoz, a járvány előtti utolsó negyedévhez viszonyítva így is jelentősen, 3,9 százalékkal csökkent a GDP a Destatis becslésen alapuló gyorsjelentése szerint.

Rég nem tapasztalt visszaesést hozott 2020

A statisztikai hivatal egyben megerősítette korábbi számításait, amelyek szerint Németország gazdasága öt százalékkal zsugorodott 2020-ban az egy évvel korábbihoz képest.

Ez a legnagyobb visszaesés az évszázad első évtizedének végén kibontakozott pénzügyi és gazdasági világválság legsúlyosabb szakasza, 2009 óta, amikor 5,7 százalékkal csökkent a német gazdaság teljesítménye éves összevetésben.

A szövetségi kormány január 27-én bemutatott új előrejelzése szerint az idén beindul a növekedés, de a járvány második hullámának megfékezésére egyelőre február közepéig elrendelt országos zárlat és az új vírusváltozatok jelentette veszélyek miatt a lendület elmarad a tavaly ősszel készített előző prognózisban jelzettől. A növekedés így 4,4 százalék helyett három százalékos lehet az idén, és a gazdaság teljesítménye nem egy év múlva – 2022 elején -, hanem 2022 közepén érheti el a járvány előtti szintet.

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.