Marad a nyomkövető a műtrágyakirályon, de nem tartóztatják le

A jogerős döntés értelmében nem tartóztatta le, igaz, nem is helyezte szabadlábra Bige László milliárdos műtrágyakirályt a Nyíregyházi Törvényszék – írja a Magyar Nemzet. A vesztegetés elfogadásával és hűtlen kezeléssel gyanúsított – és hasonló bűncselekmény vádjával bíróság előtt is álló – nagyvállalkozó nyomkövetőt köteles viselni és nem hagyhatja el kijelölt tartózkodási helyét – írja a lap a Bige László ügyvédjére hivatkozva.

A péti Nitrogénművek és a Bige Holding tuljadonosát a december közepén vették őrizetbe, gyanúsítottként az alábbi ügyekben hallgatták ki:

  • ülönösen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette,
  • hamis magánokirat felhasználásának vétsége,
  • önálló intézkedésre jogosult személy által üzletszerűen elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntette miatt.

Utóbbi tűnik a legsúlyosabb ügynek az ügyészség közleménye szerint, ezek alapján egy korábbihoz hasonló, de újonnan indított eljárásban összesen 800 millió forint vesztegetési pénz elfogadásával vádolják (az ügy háttere a vádhatóság szerint az, hogy a milliárdos vállalkozó így nagyobb összegeket csatornázhatott ki cégeiből). Ezért az ügyészség több körben a gyanúsított letartóztatását kérte, de ez nem történt a gyanúsított otthonról, nyomkövetővel védekezhet.

kötvénykibocsátása miatt komoly kötelezettségállománnyal rendelkező Nitrogénművek tavaly fordult profitba egy veszteséges év után, Bige az őrizetbe vétele előtt nem sokkal nyilatkozott arról, hogy a 2020-as rekordközeli év lehet a cég életében.

Bige László 92,2 milliárd forintos becsült vagyonával a 14. leggazdagabb volt a Forbes januárban publikált gazdaglistáján, itt írtunk hosszabban arról, hogyan lett az egyik leggazdagabb magyar. 

Hozzászólások lezárva.