Már most telítődnek a kórházak a robbanó harmadik járványhullám miatt

Mi vár a magánegészségügyi szolgáltatókra ebben a helyzetben? Április 14-i konferenciánkon kiderül, amelyen a részvétel díjmentes, viszont regisztrációhoz kötött:

Negyedik napja nem tudják ellátni a sürgős eseteket a mosonmagyaróvári kórház szülészeti, nőgyógyászati és gyermekosztályán, mert a dolgozókat át kellett irányítani a Covid-részlegre – hangzott el a riportban. A sürgős eseteket 40 kilométerrel arrébb, Győrben tudják ellátni.

70 ezres lakosság jelen pillanatban szülészeti és gyermeksürgősségi ellátás nélkül maradt – foglalta össze a nehéz helyzetet Szijjártó László, az orvosi kamara megyei elnöke, aki szerint a probléma országos.

Túlterhelt a járó- és fekvőbeteg, valamint a sürgősségi ellátás is.

Az intenzív osztályok megteltek, az osztályok megteltek

és rendkívül kellemetlen, hogy kollégák kikerültek a rendszerből és kevesebben maradtak, akikkel az ellátást meg lehet szervezni – magyarázta a szakember.

A csatorna felidézte a kormány pénteki döntését, miszerint a kórházak tehermentesítése érdekében feelfüggesztették az egynapos sebészeti ellátásokat.

Szóba került az állami járóbeteg ellátás aktuális helyzete is a műsorban. Ez jelenleg működik, azonban

szerdától itt is változások lesznek, a szakrendelők egy részén ugyanis oltópontokat hoznak létre,

emiatt kevesebb orvos, kevesebb ideig tud majd rendelni. Pásztélyi Zsolt, a Medicina 2000 Járóbeteg Szakellátási Szövetség szerint azok a szakrendelők, ahol éppen zajlik az oltás, az ott dolgozó orvosok pár órában átmennek egy másik rendelőhelyiségbe. Ebbe a rendelőbe lesznek kivezényelve más kollégák is, hogy a reggeltől estig tartó 10-12 órás tevékenységet ott el lehessen végezni.

Már most van olyan járóbeteg-rendelő, ahol új időpontokat már nem is kérhetnek a betegek.

Ebben a helyzetben segítenének a magánklinikák, felajánlották ugyanis, hogy bekapcsolódnának rendelőik és klinikáik a közellátásba. (Az állam egyébként egy pénteki rendeletével meg is teremtette annak a lehetőségét, hogy a magánszolgáltatók dolgozóit és ingatlanjait bevonja a védekezési folyamatba.) Az ellátásért az államnak fizetnie kellene, de azt mondja a szövetség, hogy kedvező árat ajánlanak. “Igyekszünk egy nagyon kedvező árat kialakítani, ami nem arról szól, hogy a magánszolgáltatók üzleti lehetőséget látnak ebben” – fejtette ki a csatornának Kóka János, a Doktor24 Csoport elnöke. Erről részletesen itt írtunk:

Az RTL megkereste az illetékes Emberi Erőforrások Minisztériumát, ahol azt közölték:

a betegek ellátása továbbra is zökkenőmentes… a magyar egészségügy készen áll a növekvő betegszámmal együtt járó feladatok ellátására.

A telítődés háttere

Vasárnapi cikkünkben mutattunk rá arra, hogy a kórházak telítődése a harmadik járványhullám meredeken felfutó számaival függ össze. A második hullám nyugvópontján (január 31-én) 3562 főt ápoltak a kórházban koronavírus-fertőzéssel és január 25-én 247 fő volt lélegeztetőgépen. Hat hét leforgása alatt a kórházban ápoltak száma 7445 főre, a lélegeztetőgépen lévők száma 778 főre emelkedett.

VAGYIS A KÓRHÁZBAN ÁPOLTAK SZÁMA ALIG MÁSFÉL HÓNAP ALATT TÖBB MINT DUPLÁZÓDOTT, A LÉLEGEZTETŐGÉPRE SZORULÓK SZÁMA PEDIG TRIPLÁZÓDOTT.

Tavaly novemberben, amikor a második járványhullám ennél mérsékeltebb tempóban futott fel, már rendszeressé váltak azok a hírek, hogy a koronavírus-ellátásra szolgáló osztályok túlcsordultak és a kórházi rendszer már feszül. Tekintettel a csúcsközelben lévő kórházi terheltségre (a lélegeztetőgépen lévők száma még soha nem volt ilyen magas a fertőzéssel összefüggésben), nem lennénk meglepve, ha az előttünk álló időszakban hasonló híreket lehetne hallani az állami ellátórendszerből.

Címlapkép forrása: Getty Images

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.