Már a világjárvány előtt is sorra dőltek be az építőipari cégek

Az építőipar sem néz könnyű időszak elé 2020-ban, a csökkenő teljesítményhez magas cégfluktuáció társul, a koronavírus terjedése pedig tovább ronthat a helyzeten.

(Fotó: depositphotos.com)

(Fotó: depositphotos.com)

Februárban 361 céget töröltek az építőiparban, ez 15 százalékkal magasabb érték, mint a 2019-es átlag. Az év eleji szezonalitásnak ugyan lehet még némi szerepe a februári adatokban, de az egy havi cégtörlési szám nemcsak az előző éves átlagot haladja meg, hanem az elmúlt 3 év összes februári értékét is messze felülmúlja.

A magas cégtörlési szám már önmagában sem jó hír, de ha hozzávesszük, hogy az építőipar januári teljesítménye 2,5 százalékkal elmaradt az azt megelőző év azonos időszakától, akkor egyértelműen kimondhatjuk, hogy nem indult jól az év az ágazat számára. Annak fényében különösen figyelemre méltó az adat, hogy 2016 eleje óta gyakorlatilag folyamatos volt a termelés növekedése, igaz 2019 vége fele már jelentősen lassult.

A koronavírus járvány hazai beköszöntése tehát nem a legjobb pillanatban érte az 54 ezer céget felvonultató és 200 ezer főt foglalkoztató szektort. Az ágazat februárban még a szokásához híven, a többi ágazathoz viszonyított rendhagyó viselkedési mintát produkálta. A magas cégtörlési számhoz még magasabb cégalapítási érték társult. Egy hónap alatt 531 cégalapítás került közzétételre az ágazatban, ami 10 százalékkal magasabb a szintén kiemelkedő 2019-es havi átlagnál is.

20200325_opten

A koronavírus okozta világjárvány hatását érdemes lesz tehát nyomon követni az építőiparban is. Általában az építőipar érzékenyen reagál a gazdaság hullámzásaira, hiszen a nagy piaci beruházások elmaradása és felfutása is az ágazatban csapódik le az elsők között. Ezzel együtt a mostani világjárvány és gazdasági kiesés nem biztos, hogy ezt a mintát fogja követni.

Hozzászólások lezárva.