MÁP+ állampapír vagy euró megtakarítás?

A likvid, kockázatmentesen megőrzendő vagyont MÁP Pluszba vagy inkább valamilyen formában euróba helyezzék-ea befektetők?

A kevésbé likvid lakossági állampapírok, tehát a forintos vagy akár eurós infláció-követő PMÁK-ok ilyenkor hamar lekerülnek a palettáról, hiszen a beszélgetés teljesen likvidnek tekinthető befektetésekről folyik. Olyasmikről, amiből gyorsan tud az üzletember átugrani egy ingatlan vagy egy konkurens cég felvásárlásába, ha úgy hozza a szerencséje.

Csak egyszerűen szeretnénk, ha lenne olyan pénzünk, amiről tudjuk hogy nem függ a tőzsdék ingadozásától, és könnyen hozzáférhető. Most, hogy az első MÁP Plusz kibocsátásától számítva az öt évből kettő nagyjából el is telt, érdemes a nulla kamatúnak tekinthető euró és a MÁP Plusz versenyére rátekinteni.

Látható, hogy az euró jócskán vezet, azonban a MÁP Plusz begyorsulással megpróbál majd a következő években előzni. Ennek sikere persze továbbra is kérdéses. 2019. június 11-én, az első állampapír sorozat indulásakor az EURHUF árfolyam 320,6 volt.

Mivel a MÁP Plusz lejáratkor egyben kifizetésre kerülő kamata 27,35%, ezért kimondhatjuk, hogy ha 2024. június 11-én az EURHUF árfolyam 408,3 alatt lesz, akkor a versenyt az állampapír nyerte, míg ha efölött, akkor az euró. Ez tehát a bűvös szám, amely eldönti a versenyt.

Senki nem tudhatja biztosan, hogy ki nyer, de legalább érdemes tisztában lennünk a célvonal elhelyezkedésével.

Forrás: MNB, alapblog

Hozzászólások lezárva.