Magyar jármű karbantartása EU-s országban: hogyan kell számlázni?

Melyik jogszabály mondja ki, hogy a magyar tehergépkocsi ausztriai karbantartását 20 százalék áfával kell kiszámlázni? – kérdezte az Adózóna olvasója. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

A kérdés konkrétan így szólt: “Tehergépjárművünkön Ausztriában egy osztrák cég végzett karbantartási munkát, melynek során karbantartási anyag is beépítésre került. Az osztrák cég áfásan számlázta ide a teljes összeget (anyagdíj és munkadíj), 20 százalék áfával. Kérdésem: pontosan melyik jogszabály mondja ki, hogy ez a helyes eljárás (amennyiben az anyagdíj meghaladja a munkadíjat)?”

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Az adott ügyletre a számla kibocsátó országa szerinti forgalmiadó-szabályok vonatkoznak, ezért válaszom kizárólag általános, a Héa-irányelv rendelkezései figyelembevételével történt.

A Héa- irányelv szerint a termékértékesítés és szolgáltatásnyújtás esetén, az adóalap tartalmaz mindent, ami azon teljesítés ellenértékét képezi, amelyet ezért az ügyletért a vevőtől az eladó vagy a szolgáltatás nyújtója kap. Az adóalap részét képezik ezen felül az adók, vámok, díjak, illetékek, valamint az értékesítést teljesítő által a megrendelőre terhelt járulékos költségek.

Járulékos költségről akkor beszélünk, ha a termékhez, szolgáltatáshoz a szerződés alapján valamilyen olyan ügylet szükséges, ami nélkül az alapügylet nem vagy nem teljes körűen teljesülne. A járulékos költségek felveszik az alap termékértékesítés, szolgáltatásnyújtás adómértékét, teljesítési helyét és alapesetben a teljesítési időpontját is.

A kérdéses esetben a felek közötti megállapodás alapján kell elbírálni, hogy az anyag, alkatrész a karbantartási szolgáltatáshoz kapcsolódó járulékos költség-e vagy sem. Amennyiben járulékos költségről van szó, úgy ez is az adóalap részét képezi és osztozik annak adóügyi kezelésével. Véleményem szerint, ha szerviztől a gépjármű javítási szolgáltatását rendelték meg (és nem a javításhoz szükséges alkatrészeket és azok beszerelését), úgy szolgáltatásnyújtásról van szó. Ebben az esetben az osztrák cégnek a közösségi adószámok feltüntetése mellett, közösségen belüli szolgáltatásnyújtás jogcímén, áfa nélkül kellett volna számláznia.

Amennyiben egy adott alkatrész beszerzését rendelték meg az osztrák cégtől, melyet az be is szerelt, úgy a termékértékesítés lesz a fő ügylet, míg a beszerelés díja a járulékos költség. Ebben az esetben, ha hitelt érdemlő módon nem tudják igazolni, hogy a jármű (a beépített alkatrésszel) elhagyja az országot, úgy az ügylet teljesítési helye Ausztria és a számlát az osztrák adómérték felszámításával kell kiállítani.

Az előfizetéssel elérhető tartalmak között további cikkeket olvashat a témáról.

Válasszon csomagajánlataink közül:

Hozzászólások lezárva.