Macron embere gyorsan átment a vizsgán, mégis kérdéses az Bizottság startja

Beharangozónkban már felvázoltuk Thierry Breton életútját és azt, hogy háttere miatt (üzleti érdekeltségei és így az összeférhetetlenségi kockázatok miatt) kérdéses volt, hogy átmegy-e a szűrőkön. Az Európai Parlament jogi szakbizottsági szűrőjén nagyon szoros szavazással ment át kedden, viszont a csütörtök délutáni meghallgatását követően magabiztos többséggel, gyorsan megkapta a szükséges támogatást. Ugyanígy a román jelölt is megkapta ezt.

A Bruxinfo Breton meghallgatása kapcsán azt írta: valamennyi nagyobb középpárti frakció – a néppárti, a szocialista, a liberális és a konzervatív – Breton elfogadása mellett volt. Velük szemben foglaltak állást a szélsőbaloldaliak és az EUszkeptikus pártcsoport, és fenntartásokat hangoztatott a zöld párt is. A lap megjegyzi: Thierry Breton esetében már azon lemérhető volt az EP-képviselők barátságosabb hozzáállása, hogy a két nappal korábbi jogi bizottsági elfogadáskor tapasztalt csekély támogatói többséghez képest is sokkal több szakmai kérdést kapott, és lényegében csak zöld párti és baloldali képviselők firtatták továbbra is leendő biztosi funkciójának összeférhetőségét eddigi üzleti előéletével.

A francia jelölt az utóbbit amúgy határozottan kezelte, nem jött zavarba, egyértelművé tette, hogy valamennyi Atos-részvényét eladta, és azt is közölte, hogy valahányszor olyan cégeket érintő ügy kerül majd napirendre, amelyben korábban neki érdekeltségei voltak, a dosszié automatikusan már biztoshoz kerül majd.

A szakmai kérdések kapcsán szinte minden esetben kialakult elképzeléseket tükröző határozott válaszokat adott. Bevezető előadásában hangsúlyozta, hogy „a holnap gazdasági növekedése a jövő technológiájába való befektetésen alapul”, és ezért

kiemelt figyelmet szentel majd belsőpiaci biztosként az 5G és a 6G-technológiák fejlesztésének, a mesterséges intelligencia terjedésének, a kvantum-technológiának, vagy az olyan területeknek, mint a kiber-biztonság és a felhőalapú adatkezelés.

Érvelésében amúgy úgy vélte, hogy szerinte Európa távolról sem vesztette el a technológiai versenyt a világpiacon, úgymond egy sor technológiai alkalmazásban az élen jár. Zöld technológiák tekintetében például szerinte „vezető kontinens lesz a világon”.

Kérdésekre válaszolva Breton határozottan kiállt a létező belső piaci korlátok felszámolása mellett. „Fel fogok lépni a regionális protekcionizmus ellen” – szögezte le. Általában is maximálisan versenypártinak mutatkozott, aki ellene van minden monopóliumnak, de azért azt is óvatosan kilátásba helyezte, hogy meg kell majd próbálni köztes megoldást találni leendő világpiaci EU-bajnokok támogatására is. Egyetértett ugyanakkor Phil Hogan leendő kereskedelmi biztos azon hitvallásával, hogy az európai piacnyitás a külvilág felé kölcsönösségen kell, hogy alapuljon, ami tehát visszafelé is igaz, azaz

olyan partnerek felé, amelyek nem nyitottak európai termékek felé, az uniós piac is védekezőbb jelleggel lépjen fel.

Egyes képviselői vélemények már meghallgatás közben twitteres üzenetekben elismerően nyugtázták, hogy Breton véleménye úgymond „kiegyensúlyozott”, kész az EU belsőpiacának egységét erősíteni, és a start-alapok meg a kis- és közepes vállalkozások támogatása is figyelme középpontjában áll.

Bretonnal egy időben zajlott amúgy a román pótjelölt, Adina Valean meghallgatása is. A leendő új közlekedéspolitikai biztos a meghallgatás után szintén megkapta a szükséges támogatást, és nem hivatalos információk szerint a frakciókoordinátorok többsége bizottsági tagságra alkalmasnak ítélte őt.

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.