Luxuslakásokat épít a debreceni Nagyerdő mellett a budapesti Közvágóhíd egykori tulajdonosa

Újabb kortárs, nagyvonalú épület születik Debrecenben. A Nagyerdő közelében, Egyetem Tower néven megvalósuló beruházás keretében színvonalas lakóingatlanok kapnak helyet. A beruházó a fővárosi ingatlanfejlesztésben sem ismeretlen.

A ház története 2016-ban kezdődött, ahol az akkori beruházó a sugárút tucatépületeinek sorából kiemelkedő, exkluzív hotelt szeretett volna építeni. Az épület ekkor nyerte el a jelenlegi külső megjelenését.

A beruházás 2017-ben leállt, és csak az új megrendelő megjelenésével, két év múlva vett új lendületet. A tulajdonosváltás egyben funkcióváltást is jelentett, hotel helyett magas színvonalú lakóépület kialakításával bízták meg a terveket jegyző Balázs és Vecsey Építészirodát – írja az Építészfórum, ami hosszabb cikkben mutatta be az épülő ingatlan kvalitásait. Az építészek, mint írják, „funkcionálisan frappáns, megjelenésében egyedi, hangulatában mai, ugyanakkor a környezetébe is érzékenyen belesimuló” épületet képzeltek el.

Forrás: Építészfórum / Balázs és Vecsey Építésziroda

A telek a város egyik főútján, a városközpontot az egyetemmel és a Nagyerdővel összekötő Egyetem sugárúton helyezkedik el. Korábban ezen a saroktelken, egy földszintes épületben működött a környék egyik népszerű találkozóhelye, az egykori Egyetem Kávéház (később Melange Étterem).

Penthouse is lesz

A kiszolgáló helyiségeket és a parkolóhelyeket az épület háromszintes, autóliftes mélygarázsában helyezték el az építészek.

Ez az eddigi legmélyebb ilyen funkciójú építmény Debrecen történetében.

Az épület földszintjén fogadótér és teraszos étterem található. A recepcióból közvetlenül elérhető a lift és a 65 lakást kiszolgáló lépcsőház. A tetőszinten két funkció kapott helyet. Egyrészt egy penthouse lakás, melynek a belső térrel szinte teljes homlokzaton összenyitható teraszára jakuzzi és grillterasz is kerül.

Másrészt ezen a szinten található a ház wellness területe, ahol „infinity medence” (jelentsen ez bármit is),

szauna, napozóterasz és jakuzzi is helyet kap majd.

Forrás: Építészfórum / Balázs és Vecsey Építésziroda

Az épület érdekessége, hogy a homlokzata szinte teljes felületén ívet követő függönyfal szegmensekből készül, ráadásul a ház formájából adódóan nincs két egyforma szakasz. Sőt, az alaprajzi kontúrok szintenként is változóak.

A teraszok túlnyúló hófehér pereméhez képest visszahúzva, önálló ívet követve – a játékosságot fokozva – sötét álmennyezet jelenik meg a homlokzaton, mely kontrasztos hatást ad az épületnek. Az álmennyezetbe rejtve LED-es világítás készül, mely az épület egységes megjelenését biztosítja az esti órákban.

Ismert beruházó Budapesten és Hajdúszoboszlón

A projekt az eredeti befektető kiszállásával vett új irányt. Az új befektető Ináncsy Miklós és családja, aki egy másik ingatlanügylettel, a budapesti Közvágóhíd megszerzésével, majd eladásával vált ismertté. A családfő a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Szamossályiban nőtt fel, majd 1974-ben végezte el a debreceni agráregyetemet. Ezután a cégénydányádi Almáskert téesz gyakornoka lett, két évvel később átvette a termelőszövetkezet vezetését.

Forrás: Építészfórum / Balázs és Vecsey Építésziroda

Az egyébként agrárdiplomával rendelkező egykori téeszelnök a mezőgazdaság után a húsiparban dolgozott, a 2000-es évek közepén pedig a Ferencvárosi Torna Club elnöki tisztjét is betöltötte. A 90-es években, apránként szerezte meg a Közvágóhíd területét a korábban általa vezetett Budapesti Húsnagykertől, illetve a résztulajdonosoktól, a megyei húsnagykereskedelmi vállalatoktól.

A hatalmas, 14,5 hektáron elterülő ingatlan egyik részét, 5,5 hektárt külföldi beruházó cégnek adta el, akik a Metrodom-lakóházakat építik. A maradék 9 hektárból 4,6 hektárt 2017-ben török befektetőknek adta el. A beruházó APD Real Estate Kft. mögött álló török vállalkozó, Adnan Polat egyaránt jó viszonyt ápol a török elnökkel és a magyar miniszterelnök köreivel is.

A régi vágóhíd 1872-re épült fel a német Julius Hennicke és Hermann von der Hude tervei szerint, hogy kiváltsa a korábban a nem túl biztonságos közegészségügyi körülmények között működő vágóhidakat. Az üzem egészen 1984-ig működött itt, tíz évvel később az épületek egy része védettség alá került.

Ez sem zavarta azonban a török beruházót, hogy 2019 végén a főbejárat és a víztorony kivételével lerombolja az egész együttest. Nem kérdés, hogy a 4,8 hektáros terület régóta várt a megújításra, de a rombolás mértéke megdöbbentette a szakembereket. Ráadásul a belvároshoz közeli, értékes épületeket is felvonultató területen minden adott lett volna egy vagány kulturális negyed létrehozásához – írtuk korábban, a budapesti rozsdaövezetek lehetőségeiről szóló cikkünkben.

Forrás: Építészfórum / Balázs és Vecsey Építésziroda

A terület eladásából származó tőkét az eladó a saját ingatlanfejlesztéseire fordította, amelynek egyik eredménye az Allure Residence a ferencvárosi Nádasdy utcában,

a családi tulajdonban álló ARB Invest Kft. beruházásában. A szellősnek semmiképpen sem nevezhető, 520 lakást magába foglaló épületegyüttes 1,6 hektáron terül el és a hírek szerint 15 milliárd forintból valósult meg – az egyébként Debrecenben sem ismeretlen – Bord Építész Stúdió tervei szerint.

Ináncsy Miklós és családja egyébként több hotel tulajdonosa is. A hajdúszoboszlói Hotel Aurum és a Hotel Aurum Family saját fejlesztésű szállodáik, mind a beruházást, mind a kivitelezés bonyolítását cégcsoporton belül valósították meg, de a családi hotelbirodalom része több kisebb szálláshely mellett a szintén hajdúszoboszlói Park Hotel Ambrózia és az Inhotel, valamint a tokaji Hotel Tokaj épülete is.

Nem ez az egyetlen nagyszabású, épülőfélben lévő debreceni ingatlanberuházás. Mi is bemutattuk például az egyetemi ipari parkban épülő új innovációs központ terveit, és jóllehet a BMW-gyár építését némileg átütemezte a járványügyi helyzet, de időközben megnyílt a nemzetközi iskola és szép lassan épül a város üzleti negyede is.

Az Egyetem Towers kivitelezése 2020 júniusában kezdődött, jelenleg a résfal építése zajlik.

A képek forrása: Építészfórum / Balázs és Vecsey Építésziroda

Hozzászólások lezárva.