Löncshúst, lisztet és wc papírt vesz járvány idején a magyar

Ahogyan a világon és Magyarországon is egyre súlyosabb kezdett lenni a járványhelyzet, úgy vásároltak egyre többen a boltokban, hogy feltöltsék a “járványkamrát” – derült ki a Nielsen legfrissebb elemzéséből, amelyről az Index számolt be.

A piackutató cég adatai szerint a drogériákban és a szupermarketekben olyan forgalmat hozott a járvány, ami karácsony előtt is ritka. A Nielsen számításai szerint a múlt héten éves alapon 11 milliárd forinttal emelkedett az üzletek forgalma.

Élelmiszerből 45,3, vegyi áruból pedig 62,3 százalékkal többet vásároltak a magyar fogyasztók, mint a tavalyi év ugyanezen időszakában.

A forgalom február utolsó hetében még teljesen átlagos szinten volt a vizsgált üzletekben, drogériákban, hiper- és szupermarket láncoknál. De aztán, ahogy az olaszországi helyzet egyre inkább kezdett eldurvulni, a forgalom is megugrott, 46 milliárd forint fölé. Még később, a 11. héten már 56,9 milliárd forintot mértek.

A Nielsen szerint az emberek járvány idején is ugyanannyiszor mennek boltba, mint korábban, de a mostani vásárlásokkor jóval több dolgot vesznek. És hogy mi fogy igazán? Elsősorban a tartós élelmiszerek, valamint a fertőtlenítő és tisztító szerek. Húskonzervből például csak a múlt héten

275 százalékkal többet vásároltak az emberek, mint egy évvel korábban.

De 200 százalék fölött vagy akörül nőtt a cukor, a levesporok és a száraztészta forgalma is. Emellett 163 százalékkal több lisztet, 138 százalékkal több rizst, 122 százalékkal több étolajat és 118 százalékkal több tejet vettek a magyarok, mint 2019 11. hetében. A mosó- és öblítőszerek forgalma is kiemelten nőtt: gyógyszerből 132 százalékkal, wc papírból pedig 148 százalékkal több fogyott, mint egy átlagos márciusi héten.

Hozzászólások lezárva.