Licitharcok aukciókon – melyek voltak 2020 legnagyobb meglepetései?

A BÁV Aukciósház 100 éves története során sok legendás licitharcnak adott otthont – nem volt ez másként 2020-ban sem. A licitálók olykor egészen váratlan tárgyakért mutattak heves érdeklődést: ilyen volt például a Debreceni Lámpagyár art deco lámpája, vagy éppen egy aprócska kínai ezüst mokkáskanna. Íme a legérdekesebbek.

<!–

<!– Piacesprofit_468/500×60/200_cikk_normal_content_1

activateBanner(‘Piacesprofit_cikk_normal_content_1’);

–>

  1. Tizenháromszoros áron kelt el: Debreceni lámpagyár art deco asztali lámpája, Karácsonyi online aukció, kikiáltási ára: 80 ezer forint, eladási ára: 1,08 millió forint

A BÁV Karácsonyi online aukciójának abszolút sztárja a Debreceni Lámpagyár kacér női alakot formázó art deco asztali lámpája volt. Az 1930-ban készült, tehát korabeli art deco asztali lámpát, az alján lévő címke szerint a Csillárok és Világítás Rt. hozta forgalomba. Az aukción résztvevők hihetetlen harcot vívtak ezért a stílusos tárgyért, amely végül a kikiáltási ár több mint tizenháromszorosáért, 1 millió forintért kelt el. A nikkelezett fém és fa kombinációjából készült tárgy egyik különlegessége, hogy nem tartalmaz nemesfémet, tisztán a tetszetős dizájnja miatt lett a licitálók kedvence.

(Fotó forrása: BÁV)

(Fotó forrása: BÁV)

  1. Nyolcszoros áron kelt el: Orosz Gellért: Absztrakt kompozíció című festménye, 76. Művészeti aukció, kikiáltási ára: 280 ezer forint, eladási ára: 2,4 millió forint

Ha beírjuk Orosz Gellért nevét az internetes keresőbe, nagy eséllyel impresszionisztikus hangvételű, város- és tájképi elemet ötvöző, napsugaras kompozíciókat dob ki nekünk a rendszer. Ez egészen biztosan megtéveszti a gyanútlan érdeklődőt, hiszen aki kicsit is elmerül Orosz Gellért képi világában, hamar rádöbben: a művész mindvégig őszinte és következetes híve volt a magyar és nemzetközi absztrakt hagyományoknak. Közönség számára alig ismert, formabontó műveinek jelentős része a művész budapesti otthonában, egy dobogó alá rejtve várta, hogy az utókor végre felfedezhesse magának. A fiatal Orosz Gellért ’40-50-es évekbeli rövid figuralista korszaka után – mely már önmagában a politikának alávetett új művészeti direktíváknak volt köszönhető – hamar visszatért avantgárd festészeti gyökereihez, és 1957-ben már a Tavaszi Tárlat Korniss Dezső által kurált szürrealista-absztrakt termében állított ki. Éppen ebben az évben készítette Absztrakt kompozíció című festményét, amely egyike a korai absztrakt alkotásainak, ez lehet az oka a szokatlan, nyolcszoros áremelkedésnek.

Hozzászólások lezárva.