Lesz-e valami a Facebook pénzéből, a Librából?

A Libra egy olyan pénz, mely ha meg is fog születni valaha, az nagy harcok árán sikerülhet csak. Miközben a szabadpiaci kriptovaluták mindenféle nehézség nélkül, pusztán a piacra bízva magukat, szépen fejlődnek, aközben a világ fontosabb szabályzó hatóságai úgy az Egyesült Államokban, mint Európában kőkeményen megmutatták, hogy mi történik, amint egy kriptovaluta mögé beáll egy globális digitális óriás. Hogy áll a Libra születése? Erről beszélgettünk Juhász Csabával, a RowanHill Digital szakértőjével.

– Mi az a Libra és miért akarja a Facebook bevezetni?

– A Facebook tulajdonosa, Zuckerberg úr bejelentette, hogy a Facebook következő nagy dobása az lesz, hogy bevezet egy saját kriptovalutát, Libra néven. Ez egy nemzetközi fizetőeszközként fog megjelenni a piacon, és kitalálta mellé azt is, hogy Svájcban jegyeznek be egy céget, melyet nem csak a Facebook hozna létre egyedül, hanem több nemzetközi nagyvállalat és kártyatársaság is beáll a Libra szövetsége mögé.

– Mire lehetne használni ez a fizetőeszközt, és hol?

– A fizetőeszköz bevezetésének egyik célja az volt, hogy nem akarnak lemaradni a kriptovaluta piacról. Másrészt pedig ezzel a Facebook és a többi cég által kontrollált kriptovaluta jelenjen meg, amivel például megcélozhatják azt a felhasználótömeget, akik jelenleg nem jutnak banki szolgáltatásokhoz. Ez a szám jelentős, 1,7 millárd ember, akik közül kb. 500 milliót tudnának mobilappokon keresztül megcélozni. A Libra szövetségnek szintén célja, hogy ne Kína uralja ezt a piacot, hanem az USA (bár svájci székhelyű lett a szövetség Calibra nevű cége). Ezen túl, az egymás közötti elszámolás, illetve a nemzetközi utalások minél egyszerűbben végrehajthatók legyenek, azaz két Facebook felhasználó akár a Messengeren is át tudjon küldeni pénzt egymásnak. Ezek voltak a fő hívószavak azaz, hogy minél egyszerűbbé tegyék az utalásokat és a pénzforgalmat.

– A Libra ezzel gyakorlatilag a Facebook felhasználók, azaz a magánemberek közötti, jellemzően kis összegű fizetésekről szólna?
 
– Igen, legalábbis ez volt a hívószó.

– Van benne valami olyasmi is, ami a bitcoinban is megvan, voltaképpen hogy az online térben vagy akár boltokban is fizetőeszköz legyen, vagy a Libránál ez nem merült fel?

– A Libránál az merült fel, hogy javarészt az amerikai dollárhoz kössék az árfolyamát, innentől kezdve lehet vele fizetni bárhol. Akár arra is jó lenne, hogy egy kávézóban kifizessük vele a kávénk árát.

– A Facebook próbál valamit tenni azért, hogy ez az infrastruktúra kiépüljön? Akár egy QR kód olvasó használata például pincéreknél? Vagy inkább az organikus fejlődésre bízná a Librát a Facebook, ahogy az a bitcoinnal is történt?

– Nem jelentettek be QR-kód olvasós támogatást, meg semmi ilyesmit egyelőre. Leginkább arról szólna a Libra, hogy a mobiltelefonon tárolt pénztárcából lehessen fizetéseket indítani. Igazából ezt a fajta egyszerűsített fizetést tűzték ki a zászlajukra.

– Rátérve a bitcoinra, ha már mindkettő kriptovaluta, mi a különbség közöttük, mi az egyiknek vagy a másiknak előnye-hátránya?

– A bitcoin egy alulról jövő kezdeményezés volt kb. 10 évvel ezelőtt, ami pont arról szólt, hogy lehessen ezzel a kriptovalutával a bankok kikerülésével elszámolni egymást ismerő, vagy akár nem is ismerő partnerek között. Amikor a bitcoin megszületett, akkor még nem kapott túl nagy figyelmet az egyes országok pénzpiaci szabályozói részéről, hiszen ez egy kicsit a hackerek játékának tűnt a bevezetésekor. Valami olyasminek, amiből sose lesz igazi pénz. Azzal, hogy a bitcoint elkezdték használni valós elszámolásra és valós pénzre is átválhatóvá vált, onnantól kezdve megjelentek a bitcoin ellenzői is, hiszen pont az volt a bajuk a pénzügyi szabályozóknak, mondjuk például az amerikai jegybank szerepét betöltő FED-nek, vagy az EU-nak, hogy ez ellenőrizhetetlen lenne, így bűnözői csoportok is tudnák használni arra, hogy pénzeket juttassanak el egymáshoz.

– Illetve még a zsaroló vírusok is bitcoint, vagyis kriptovalutát kértek.

– Pontosan, mert így nem lehet kinyomozni, hogy ki kapta meg a pénzutalást. Emiatt viszont kialakult egyfajta bizalmatlanság a pénzügyi szabályozók részéről és most a Librára ezt teljesen rá is vetítették. A Libra bejelentése után gyakorlatilag azonnal közbeavatkozott a FED, és az EU is kifejezte a nemtetszését. Leginkább az volt a bajuk, hogy ez az ő szabályozói eszközrendszerükön kívül levő, új nemzetközi valuta megjelenése lenne, legalábbis amit bejelentettek a Libra formájában. Mindez viszont olyan méretű felhasználói kört érint, gyakorlatilag a Facebook teljes táborát, plusz mindazokat a csatlakozó szervezeteket is, amelyek a Libra szövetség tagjai, amit a szabályzók már nem hagyhattak szó nélkül. Ami azóta történt, az az, hogy erőteljesen felszólaltak a Libra ilyen formában történő bevezetése ellen. A Facebook tulajdonosát kétszer is meghívták a Fehér Házba, hogy magyarázza el, mi ez, és nem győződtek meg arról, hogy ez jó lenne a társadalomnak. Erős nyilatkozatok születtek arról, hogy nem szeretnék, ha a Facebook kezében egy ilyen hatalom összpontosulna. Persze itt mindig az volt a mondás, hogy ez nem csak a Facebook pénze egyedül, hiszen ez egy szövetség. Ennek ellenére azonban az látszik, hogy többen, akik korábban mellé álltak most sorra kiléptek a szövetségből.

– Kifejezetten a szabályozók ellenkezései miatt?

– Igen. Látták, hogy a szabályzók a nemtetszésüket nyilvánították ki, így kihátráltak belőle. S főleg a nagyok, úgymint a VISA, MasterCard, PayPal, Stripe, eBay és a Mercado Pago. Innentől kezdve nagyon furcsa helyzetbe került ez az egész, mert igazából nincs meg a támogatottsága, egyértelműen csak a rizikót látják benne a pénzpiaci szereplők. Én most azt mondanám, hogy innentől kezdve nagyon nehéz dolga van a Facebooknak abban, hogy ezzel bármit merjen kezdeni, de most már ők is finomítottak a céljaikon, illetve keresik azt, hogy milyen módon lehetne megnyugtatni a szabályzókat a Libra bevezetésével kapcsolatban. Az is hozzátartozik a képhez, hogy a Facebookba vetett bizalom is megrendült, függetlenül a Librától. Ebben benne van az is, hogy eladták a felhasználók adatbázisát, voltak továbbá politikai befolyásolási vádak is a Facebook ellen. Ezek senkit sem győztek meg arról, hogy jó helyen lesz a Facebook kezében a világ új kriptovalutája. Mindent összevetve leginkább ez volt a gond. Ha összehasonlítanám a Librát a bitcoin fejlődésével, akkor azt mondhatnám, hogy a bitcoinnál még nem volt figyelem, a Librára pedig már a teljes figyelem összpontosult. Talán ez a legnagyobb különbség az eddigi fejlődési útjukban.

(folytatjuk)

Hozzászólások lezárva.