Leminősítette a Fitch Szaúd-Arábiát a dróntámadás után

Két hete hétvégén dróntámadás érte Szaúd-Arábia két olajterminálját, ami után a hétfői kereskedésben pánikszerű mozgásokat láttunk a világ egyik legfontosabb nyersanyagának, az olajnak az árában, ami napon belül több mint 20 százalékot emelkedett amiatt, hogy a szaúdi olajkitermelés átmenetileg a felére csökkent.

Az esemény jól mutatja, hogy mennyire sérülékenyek az olajkitermelési eszközök, emiatt lépett most a Fitch is, a hitelminősítő egy fokozattal A+-ról A-ra minősítette le Szaúd-Arábia adósbesorolását, a Perzsa-öbölben jelentkező geopolitikai kockázatokra hivatkozva.

A szaúdi pénzügyminisztérium csalódottságát fejezte ki a leminősítés miatt, és azt szorgalmazta, hogy a Fitch változtassa meg a véleményét, mivel a leminősítés nem tükrözi a királyság válaszát a szeptember 14-i támadásra.

A hitelbesorolás azért fontos Szaúd-Arábiának, mert az ország befektetőket keres, hogy eszközeit diverzifikálja az olajtól eltérő irányba, és éppen arra készül, hogy dollárban denominált iszlám kötvényeket bocsásson ki.

(Reuters)

Címlapkép: Matthew Ashton – AMA/Getty Images

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.