Lehet-e kombinálni a vakcinákat?

“Ha megmutatjuk, hogy ezeket a vakcinákat felcserélve is lehet alkalmazni, akkor ez nagyon megnöveli a rugalmasságot az oltóanyag-szállítások ütemezésében. Egyúttal pedig a kutatás azt is megmutathatja, hogy miképp lehet növelni a védettség idejét új vírusok esetében” – mondta Matthew Snape, az oxfordi egyetem vakcionológiai tanszékének professzora, aki az erről szóló kutatást vezeti. Az első eredmények legkorábban nyáron várhatóak, addig minden marad a régiben Nagy-Britanniában, ahol már túl vannak a tízmilliomodik védőoltáson.

4 vagy 12 hét a két oltás között?

800 embert vizsgál a kutatócsoport, hogy megállapítsa: mennyi időnek kell eltelnie a két oltás között? A brit egészségügyi minisztérium hangsúlyozta, hogy amíg nem lesz tudományosan igazolt eredmény, addig nem kombinálják a vakcinákat, pedig a globális oltóanyaghiány miatt igencsak jól jönne, ha kiderülne: lehet hatékonyan kombinálni a különböző vakcinákat.

“Lehetséges, hogy erősebb lesz az immunreakció, ha a különböző oltóanyagokat kombinálják, mert az ellenanyag szintje tovább maradna magasan” – fejtegette a tiszti főorvos helyettese.

Nagy-Britannia súlyos árat fizet a járványért: a halottak száma meghaladta a 100 ezret. Ugyanakkor az élen jár az oltási kampányban is: a lakosság 15%-a már kapott legalább egy védőoltást. A kormány terve az, hogy február közepéig minden veszélyeztetett társadalmi csoport tagja túljusson az első oltási körön. Az egészségügyi személyzetet, a szociális munkásokat és a 70 feletti generációt sorolják ott a veszélyeztetett kategóriába.

A CNN megjegyzi, hogy az amerikai hatóságok – éppúgy mint a WHO – nem javasolják az oltóanyagok esetleges felcserélését. Így viszont csak Halloween idejére érhetik el a nyájimmunitást jóval Nagy Britannia után.

Hozzászólások lezárva.