Leállhat a magyar gazdaság növekedése

Bár a legutóbbi OECD jelentések szerint az idei 4,8 százalék után jövőre 3,3 százalékkal, 2021-ben pedig 3,3 százalékkal nőhet a gazdaság, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont kutatói szerint 2023-ra akár nulla százalékra lassulhat a növekedés.

A közgazdászok szerint a munkaerőhiány miatt a gazdasági növekedés a jelenlegi öt százalék közeléből 2023-ra 1 százalékra lassulhat, írja a Népszava a Költségvetési Tanács (KT) kutatási beszámolója alapján. Az MTA kutatói modellszámításokat is végeztek a közelmúlt tendenciáit kivetítetve a jövőbeni folyamatokra.

A pesszimista forgatókönyv 2023-ra 0 százalékos, míg az optimista 2 százalékos éves növekedési rátát jelez előre.

A dinamikus gazdasági növekedés fennmaradásához munkaerőbővülésre, sokkal erőteljesebb beruházási aktivitásra, vagy lényegesen magasabb termelékenységnövekedésre lesz szükség. Az első lehetőség teljesüléséhez a külföldre vándorolt magyarok hazacsábítására vagy pedig külföldi vendégmunkásokra van szükség, idézi a lap a kutatókat.

Varga Mihály pénzügyminiszter október végén azt mondta, a gazdasági lassulás mélyebb lehet annál, mint amire korábban bárki számított.

A kutatóintézet strukturális reformokat szorgalmaz a foglalkoztatásban, ezzel szemben a kormány rövid távra koncentrál: a kabinet célja, hogy a jelenlegi növekedési ütemet a következő két évben fenntartsa, hisz egy gyengülő gazdaság rossz fényt vetne rá a 2022-es országgyűlési választásokon.

Hozzászólások lezárva.