Lakóautó második rész: mennyibe került az a három hét a valóságban?

Nemrég kibéreltünk egy lakóautót néhány napra, hogy kipróbáljuk. Utána meg is írtam a tapasztalataimat ebben a cikkben.

Lakóautó, a svájci bicska

Természetesen megkaptam a magamét, hogy semmit nem értek az egészből, azért írok ilyeneket. Mert a szabadság, a függetlenség és az életérzés.

Laci azért ennél többet is írt, leírta, mennyibe került nekik a háromhetes nyaralásuk lakóautóval, amiről éppen most jöttek vissza, csak hogy lássam mennyire megérte és milyen csodálatos, hogy oda mennek, ahová és amikor csak akarnak.

Röviden a lényege: Olaszországot járták be (Padova-Bologna-Róma-Siena stb.). Megálltak mindig a város szélén egy camperben, ami átmenet egy kamionparkoló és egy kemping között, a lakóautók ott tudnak vizet és áramot vételezni.

Innen mentek be tömegközlekedéssel vagy néha taxival a városba és mennyire jó volt, hogy akkor álltak tovább, amikor csak akartak. Nem kellett semmit előre eltervezni és a többi.

Össze is szedte a költségeket, ami a lakhatással összefüggésben merült fel (camperdíjak, tömegközlekedés, üzemanyag.)

S itt jön a lényeg, idézem a levelét: “Összesen 1.467 EUR (469.440,- HUF @ 320HUF/EUR) – ez napi 22.354,- HUF. A lakóautó sajátom, nyilván nincs értelme az árát leosztani. Ha tíz év múlva is használom, akkor az ára egytizede vetül erre az utazásra. Te sem számolod bele az autód vételárát, amikor elutazol vele Horvátországba az apartmanhoz. Mindezért kaptunk hárman, kutyával egy 21 napos utazást,”

Ez egy annyira gyakori tévedés, hogy úgy gondoltam, érdemes írni róla és kiszámolni, mennyibe is került ez az utazás a valóságban.

Ezt elkövetik magánemberek, de üzletemberek is (Egy tanulságos cikk: Jövedelmező a vállalkozásod?)

Laci első hatalmas tévedése, amikor úgy gondol a lakóautójára, hogy az a sajátja, ami már meg van véve, így nincs értelme figyelembe venni annak a költségét, hiszen ha autót vesz és azzal megy, az is ugyanaz.

Nem, egyáltalán nem ugyanaz. Ugyanis akkor lenne ugyanaz, ha csak azért vennék és tartanék fenn egy személyautót egész évben, hogy évente egyszer három hétig használjam és elmenjek vele nyaralni, ahogy ő teszi azt a lakóautójával.

S de, nagyon is sok értelme van leosztani a lakóautó költségeit minden egyes napra, mert akkor kapjuk meg a nyaralás valódi költségeit.

Milyen költségek merülnek fel?

A használtautó hirdetéseket böngészve, azt látjuk, hogy a bontószökevény lakóautókat árulják 5 millió forint körül, a 10-12 éves lakóautók 8,5 milliónál kezdődnek, de ott még nem merik odaírni a futott kilométert, ezek jellemzően kölcsönzőből levetett autók, olyan futásteljesítménnyel, hogy évente akár többször is megkerülhették volna a Földet.

Mivel 10 évig akarja megtartani, tételezzük fel azt, hogy Laci egy 10 éves, 10 milliós lakóautót vett, amit tíz év múlva elad majd 6 millióért.

A leveléből az derül ki, hogy ebben a három hétben használja csak az autót. (Ha télen is elmenne mondjuk két hétre síelni vele, akkor a fix költségeket nem 3 hétre, hanem 5 hétre kell leosztani.)

A legegyszerűbb kérdés az értékvesztés, 10 év alatt 4 millió forint, vagyis 400 ezer forint évente. Ez akkor évi 21 nap alatt 19.047 forint naponta.

A lakóautó-vásárlás helyett Laci úgy is dönthetett volna, hogy ezt a pénzt berakja állampapírba és inkább a kamataiból nyaral csak. Mivel lemondott 10 millió forint évi 495 ezer forint kamatáról, csak azért, hogy vegyen inkább helyette egy lakóautót, ezért ezt a veszteséget is hozzá kell adnia a nyaralás költségeihez.

Az évi 21 nappal ez naponta 23.600 forint további veszteség vagy költség, ahogy tetszik. (Csak akkor ennyi, ha minden évben el is költi ezt a pénzt. Ha nem tenné, a kamatos kamat miatt tíz év alatt 6,21 millió forintot bukna a lakóautó vásárlásán, mint elmaradt kamat.)

Ez annak a vesztesége, hogy megvette a lakóautót és abban áll a pénze és nem állampapírban, ahol kapna rá kamatot. Ez ugyanolyan valóságos kiadás, mint az értékvesztés miatti elvesztett pénz.

Az autót át kellett íratni a nevére, ez önmagában egy százezres tétel, 10 év alatt évi 10 ezer. Ha letérkövezett az udvaron 40 négyzetmétert és rakatott egy tetőt a lakóautó fölé, hogy ne süsse a nap és essen rá az eső egész évben, annak a költségét is hozzá kell számolni a lakóautóhoz, mert anélkül ez a kiadás sem merült volna fel.

Gumicsere 10 év alatt másfél vagy két alkalommal, a lakóautó három akkumulátorának cseréje, az autó karbantartása, mind motorikusan, mind a lakórészben, adó, kötelező biztosítás és még ezer másik kiadás nagyon alsó hangon évi 100-150 ezer forint.

Évi 100 ezer forinttal 21 napra visszaosztva közel ötezer forint naponta.

Ennyi számolásból is látszik, hogy az a 22 ezer forintos napi költség a valóságban inkább 75 ezer forint. S csak akkor ennyi, ha komoly szervizköltség vagy javítanivaló nem merült fel az autóval 10 év alatt. Amire kicsi az esély.

Ennyiért pedig nagyon sok hotelbe el tudna menni az ember, ahol már ellátást is kapna, nem csak szállást.

Nézzünk meg egy alternatívát.

A saját meglévő autómmal megyek, amit egyébként is használok egész évben.

Semmit nem tervezek meg előre, mert én is szabad akarok maradni.

Minden városban eldöntöm, meddig akarok maradni, ezért Airbnb lakásokat keresek másnapra. Mondjuk Bologna-ba mennék másnap. (A kép augusztus közepén készült az AirBnb oldalán, kétnapos ott tartózkodást megadva három főre.)

Ha maradnék még Bolognában, újra kiveszek még egy-két napra szállást, ha nem, a következő célállomáson keresek új szállást holnapra.

A belvárosban lakom, nem a városszéli murvás parkolóban, egy normális lakásban, amihez képest a legtágasabb lakóautó is csak egy lakájosan berendezett lift kényelmét tudja adni. Nem kell buszoznom és taxiznom a belvárosba, hiszen ott lakom, egyedül arra kell vigyáznom, hogy ne fizetős övezetben parkoljak napközben.

A személyautóm kevesebbet fogyaszt, olcsóbb rá a pályamatrica és bárhová el tudok vele menni, ahová egy behemóttal nem.

S a legszebb az egészben, hogy ha az egész nyaralás nem is, de a három hét szállása akár teljesen kijön abból a 10 millió forint kamatából, amit állampapírba fektettem és nem lakóautóba.

Szeretném hangsúlyozni, hogy a lakóautózás is egy hobbi, s mint a legtöbb hobbi, sokba kerül. Ezzel semmi baj nincs és sokan tényleg élvezik a lakóautózást. Amit írtam, nem azért írtam, hogy bárkit megszóljak.

Azonban érdemes tisztában lenni vele, hogy mennyibe is kerül egy-egy hobbi és hogy a költségek nem állnak meg ott, hogy kifizettük a camper vagy a kemping költségét. Az a legkisebb kiadás a nyaralás során.

Érdemes tudni arról, hogy bizony a lakóautózás napi költsége veri a drága hotelek díjait, ha évente csak néhány hetet használjuk azt.

Ha tisztában vagyok a valós költségeivel és még ennyit is megér nekem s nem a nyugdíj-megtakarításom helyett hanem mellette tudok költeni erre a hobbira, miért ne tenném.

Online oktatás a pénzügyekről. 15 órányi anyag, nézz bele ingyen.

Valódi pénzügyi tanácsadás termékértékesítés nélkül csak 40 ezer forint.

20 millió forintos életbiztosítás havi 4.990 Ft-ért, életkortól függetlenül.

Share

Hozzászólások lezárva.