Lakásfelújítási támogatás: mihez kell vállalkozói szerződés és mihez nem?

Eddig úgy tudtuk, hogy a felújítási támogatáshoz minden elvégzett munkáról szükséges vállalkozási szerződés. Ez egyben azt jelentené, hogy minden vállalkozói díjról és anyagköltségről szóló számlát is be kellene tudnunk mutatni. Ez a nézet azonban most megdőlni látszik, olvasható a bankmonitor.hu elemzésében.

A felújítási támogatás jelenleg az egyik legnépszerűbb eleme az otthonteremtési programnak. Nem csoda, hiszen a legalább egy gyermeket nevelő szülők meglévő otthonuk felújítási költségeinek felét – legfeljebb 3 millió forintot – visszakaphatnak az államtól a munkálatok befejezését követően.

A támogatással kapcsolatban az egyik lényeges elvárás a benyújtandó számlákkal kapcsolatos: a támogatás igényléséhez be kell nyújtanunk a Magyar Államkincstár részére felújításról szóló számlákat.

A támogatás összege pedig fele-fele arányban munkadíjból és anyagköltségből állhat össze. Ezt az arányt azonban nem kell tartanunk minden elvégzett felújítási munkánál – a felújítási támogatást ugyan egyszer lehet igényelni, de akár több önálló munkálat költségei is elszámolhatók.

Sőt a támogatás igénylőlapján szerepel egy kitétel is:

„A csak anyagköltséget tartalmazó számlákhoz nem feltétlenül tartozik vállalkozási szerződés.”

Ez azt is jelentheti, hogy bizonyos felújításokat maguk is elvégezhetünk, az azokhoz kapcsolódó anyagköltségről szóló számlákat – vállalkozási szerződés nélkül – pedig benyújthatjuk az Államkincstár felé a többi munkáról szóló számlákkal együtt.

Ettől még nem végezhetjük el az összes munkát mi magunk, ha felújítási támogatást szeretnénk

Ez nem azt jelenti, hogy akkor is visszakapjuk az anyagköltségről szóló számlákon szereplő összeg felét, ha minden munkát mi magunk végeztünk el. Hiszen a támogatás összegén belül munkadíjnak és anyagköltségnek 50–50 százalékos arányban kell lennie. Ha egyáltalán nincs munkadíj a felújításhoz kapcsolódóan, akkor nem leszünk jogosultak a támogatásra.

Viszont egy általunk elvégzett munkálat anyagköltségeit hozzátehetjük egy másik önálló felújítási munkálat vállalkozói díjához és anyagköltségéhez. Tegyük fel például, hogy lecseréljük a konyhabútort. A megvásárolt bútor 500 ezer forintba került, a beépítést mi magunk megcsináljuk, ezért munkadíj erről a felújításról nem lesz. Emellett a villamosvezetékek cseréjét, felújítását is tervezzük, ennek anyagköltsége 280 ezer, míg a munkadíj 1 millió forint. Ha csak az utóbbi munkáról adnánk be számlát, akkor 560 ezer forint támogatást kaphatnánk. Ha mindkét felújítás számlái elszámolhatók, akkor viszont összesen 890 ezer forint támogatást kaphatnánk. Jól látható már ezen példán is, hogy az új felfogás sokak számára előnyös lehet.

Vannak azonban kétségek

A rendelet azonban az alábbi elvárást is megfogalmazza:

„A támogatás a jelen rendelet hatálybalépését követően megkötött vállalkozási szerződés alapján megkezdett, a lakáson végzett felújítás befejezését és a számlák kifizetését követően igényelhető.”

Ez alapján azonban úgy tűnik, mintha a felújítási munkálatokhoz elvárnák a vállalkozási szerződést is. Éppen ezért a Bankmonitor szakértői megkeresték a Magyar Államkincstárt, hogy pontosan mely esetekben szükséges vállalkozási szerződés és mely esetekben nem, a válasz azonban még várat magára.

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.