Lakásfelújítási hitel – melyik bankhoz forduljon, akinek már van lakáshitele?

Van olyan bank, ahol nem probléma, ha van jelzálog a fedezetként felajánlott ingatlanon, máshol az otthonfelújítási hitel helyett egy alternatív termékkel rukkolnak elő. Színesen reagálnak a hazai bankok az új lakásfelújítási slágerre.

<!–

<!– Piacesprofit_468/500×60/200_cikk_normal_content_1

activateBanner(‘Piacesprofit_cikk_normal_content_1’);

–>

Február elseje óta igényelhető több banknál is az otthonfelújítási kölcsön, amely a lakásfelújítási támogatás igénybevételéhez szükséges, legfeljebb hatmillió forintos önerő előteremtéséhez hivatott segítséget nyújtani a kormány szándékai szerint. Mivel a lakásfelújítási támogatás utófinanszírozású, a hitelkonstrukció olyan családoknak nyújthat átmeneti segítséget, amelyek nem rendelkeznek nagyobb megtakarítással ahhoz, hogy kifizessék a felújítási munkálatokat és az anyagköltséget.

A konstrukció igen kedvező, legfeljebb 3 százalékos kamattal vehető fel, a futamidő legfeljebb 10 év lehet. A kölcsönt a bankoknál igényelhetik az ügyfelek. Ez azt jelenti, hogy nem elég pusztán a felújítási támogatás feltételeinek megfelelni – amelyet itt azonnal ellenőrizhetünk -, hanem a bank hitelbírálatán is át kell menni.

(Fotó: depositphotos.com)

(Fotó: depositphotos.com)

A hitelbírálat során a kölcsönnel terhelhető jövedelmet kell igazolni és ingatlant kell felajánlani fedezetként. Az utóbbival kapcsolatban kérdés, hogy problémát jelenthet-e az otthonfelújítási hitel igénylése azok számára, akik még fizetnek egy, a felújítandó ingatlanra felvett lakáshitelt, de a felújítási hitelt egy mási banknál szeretnék igényelni Ebben az esetben ugyanis a lakáshitelt folyósító banknak már van bejegyezve jelzálogjoga az ingatlanra, egy másik bank pedig nem szívesen fogad el olyan ingatlant fedezetként, amelyiknél csak a második ranghelyre tudja bejegyeztetni a jelzálogjogát.

A Bank360.hu éppen ezért megkérdezte a pénzintézeteket, hogy ilyen esetben hogyan fognak eljárni. Arra is kíváncsiak voltak, hogy mikortól válik elérhetővé a konstrukció a banknál.

A Budapest Banknál március 1-től lesz elérhető a hitel. Náluk nem akadály, ha már van másik banknak bejegyezve jelzálogjoga az első ranghelyre, azonban a zálogjoggal rendelkező pénzintézet döntése, hogy az őt követő ranghelyre való bejegyzéshez hozzájárulását adja-e. Ha az ügyfél valamilyen okból nem felel meg az igénylési feltételeknek, a Budapest Bank alternatív terméket kínál.

Hozzászólások lezárva.