Küszöbön az új világ – Elárulták a magyarok is, hogyan készülnek rá

Felemás a globalizáció megítélése

Vegyesen ítélik meg a globalizációt az Európai Unió állampolgárai: az Eurobarométer felmérésben megkérdezettek 32%-a úgy gondolja, hogy ezzel további beruházások jöhetnek az országába, majdnem ennyien mondják azonban azt, hogy a világ túl gyorsan változik, az embereknek pedig nincs erejük ezt megállítani. Abban is ellentmondásos a folyamat megítélése, hogy ki jár vele jól, az európaiak 29%-a szerint a nagy cégeknek kedvez, de majdnem ugyanennyien mondják azt, hogy a kinyíló világ miatt nő az elérhető termékek köre és alacsonyabbak az árak, vagyis végsősoron mindenki jól jár ezzel.

A globalizáció munkahelyekre gyakorolt hatásában sincs egyetértés, a megkérdezettek több mint negyede szerint új munkahelyeket teremt a folyamat, de majdnem ugyanennyien gondolják azt, hogy veszélyezteti a munkahelyeket.

A magyarok véleménye is kettős a globális folyamatokkal kapcsolatban: a megkérdezettek 17%-a szerint az a globalizáció legfontosabb velejárója, hogy több az elérhető termék és alacsonyabbak az árak, ugyanakkor 16% fél attól, hogy a világ túl gyorsan változik, 13% pedig azt emelte ki, hogy csak a nagy vállalatoknak kedvező a folyamat.

Általános tendencia Európában, hogy az idősebb korosztály pesszimistább a globalizációval kapcsolatban, vagy jobban félnek tőle. Az 55 év felettieknek mindössze 56%-a gondolja, hogy ez pozitív folyamat, miközben a fiatalabb korosztályban ez az arány 65-70%. Ennek oka, hogy a fiatalok jobban hisznek abban, hogy a globalizáció felemelheti a szegényeket, az idősebbek viszont szkeptikusak, azt gondolják, hogy csak a nagyvállalatok járnak jól az egésszel. Emellett a magasabb iskolai végzettségűek is jobban hisznek a pozitívumokban, mint az alacsony végzettségűek.

Mitől féltik a magyarok az állásukat?

A felmérés másik részében azt vizsgálták, hogy részben a globalizáció miatt milyen veszélyek leselkednek a munkaerőpiacon, mi veszélyezteti a munkahelyeket. Nem meglepő, hogy az európaiak többsége azt gondolja, hogy az automatizáció, a mesterséges intelligencia és a robotok alakítják majd át legjobban a munkaerőpiacot néhány éven belül. A megkérdezettek egyharmada azonban fontos tényezőként említette az elöregedő társadalmat, 29% pedig a bevándorlás munkaerőpiaci hatásait emelte ki.

Természetesen a munkahelyek veszélyeztetettségében is vannak eltérések országonként, a hollandok említették leggyakrabban a robotizációt és az elöregedő társadalmat, míg a bevándorlás miatt a görögök, a ciprusiak és a máltaiak aggódnak. A magyarok elsősorban az elöregedő társadalom miatt aggódnak, ami a nyugdíjrendszer boríthatja fel, emellett az automatizáció elterjedése befolyásolhatja szerintük a munkahelyeket.

Címlapkép: Getty Images

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.