Külföldön dolgozók lakáskiadással kapcsolatos bevallási tudnivalói

Közeleg az adóbevallás elkészítésének a határideje, melyre a külföldön dolgozó magyar állampolgároknak is figyelni kell. Az alábbiakban a lakás bérbeadásából származó jövedelem adókötelezettségével kapcsolatos főbb tudnivalókat ismertetjük, különös figyelemmel a külföldön bérelt lakás költségének beszámítására is.

A külföldi jogviszonyban álló magánszemélyek egy része évek óta külföldön él, a munkavégzés országában állandó ottlakás céljára lakást bérel, miközben az itthon kiadja ingatlanát.

Nem árt figyelni arra, hogy a külföldi adóügyi illetőséggel rendelkező magánszemélynek is kell magyar adóbevallást benyújtani, ha belföldről származó jövedelemmel rendelkezik. Ilyen jövedelem keletkezik például a belföldi ingatlan bérbeadásakor. A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (szja-törvény) alkalmazásában az ingatlan birtoklásából, használatából és hasznainak szedéséből, valamint az ingatlan feletti rendelkezési jog gyakorlásából (így különösen az ingatlan átruházásából, bérbeadásából vagy haszonbérbe adásából) származó jövedelem esetében a jövedelem abból az országból származik, amelyik államban az ingatlan található. Ezt a rendelkezést a kettős adózás elkerüléséről szóló egyezmények sem írják felül, ugyanis az OECD Modellegyezmény 6. cikke értelmében az ingatlanvagyonból származó jövedelmek a forrás államában adóztathatóak, azaz az ingatlan fekvése szerinti államnak a belső szabályait kell alkalmazni.

Rendelje meg most 15% kiadói kedvezménnyel az Adó 2021 különszámot!
Megjelent a HVG szokásos Adó különszáma, ezúttal 11 adótörvénnyel, bennük kiemelve a 2020-as évközi, a 2021. január 1-jei, illetve az azt követő változásokkal. A kommentárokat – amelyek részletezik a helyi adó, az illetékek és a számvitel módosításait is – Andersen Consulting adótanácsadó cég munkatársainak és más adószakértőknek a közreműködésével ismertetjük.
Részletek >>

A bevallás kitöltése előtt tekintsük át a főbb idevonatkozó tudnivalókat!

Az ingatlan bérbeadáshoz a magánszemélynek nem kell adószámot kérnie, ha nem egyéni vállalkozó – sem ingatlan-bérbeadási, sem más tevékenysége vonatkozásában; tevékenysége kizárólag az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény (áfatörvény) szerinti adómentes ingatlanbérbeadás; és az ingatlan bérbeadásra az adóalany nem választ adókötelezettséget, valamint közösségi adószám kiváltására nem köteles.

Olvassa tovább cikkünket, hogy megtudja a bérbeadásból származó jövedelem után milyen közterhet kell fizetni, kell-e adószám a bérbeadónak és szükséges-e számlát kibocsátania, illetve miként veheti figyelembe a bérbeadó az általa más településen bérbe vett lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett bérleti díját!

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.