Közel negyedével esett vissza a használtautó-behozatal

A közlemény szerint a január hagyományosan aktív időszaka a használtautó-importnak; az elmúlt években 12.500 és 13 ezer közötti számban helyeztek forgalomba Magyarországon külföldi használt személygépkocsikat, de idén ez az érték a tízezres szint alatt maradt.

Ennek okaként Halász Bertalan, a JóAutók.hu vezérigazgatója azt említette a közleményben, hogy a magánforgalom elől szeptember óta le vannak zárva a határok, ami érezhetően gátolja a használt autók magánimportját.

Nehezítik a régebbi modellek forgalomba helyezését

Emellett az év elejétől különösen az idős használt autók forgalomba helyezését nehezíti a honosítási szabályok szigorítása, amely egyrészt megköveteli az uniós típusigazolást vagy az autón elhelyezett típustáblát, másrészt a hat évnél idősebb, illetve a több mint 160 ezer kilométert futott autóknak már külön környezetvédelmi vizsgán kell átesniük – hívta fel a figyelmet a vezérigazgató.

Hozzátette: a gyakorlat mutatja majd meg, elég lesz-e ez az adminisztratív eszköz ahhoz, hogy az idős, környezetszennyező autókat hatékonyan kiszűrjék.

Tavaly éves szinten több mint 130 ezer import használt autót helyeztek forgalomba Magyarországon, csaknem 17 százalékkal kevesebbet az előző évinél. A JóAutók.hu várakozása szerint ha az év közepére megszűnnek a korlátozások, a most bevezetett vizsgáztatási szigorítások ellenére a használtautó-behozatal meg is haladhatja a tavalyi szintet.

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.