Közel 24 milliárd frankba kerül Svájcnak az atomenergia kivezetése

Svájcnak 23,8 milliárd svájci frankba (nyolcezer milliárd forint) kerül majd az atomenergia fokozatos kivezetése – közölte az illetékes kormánybizottság péntek este.

A tájékoztatás szerint

az atomerőművek leállítása 3,8 milliárd svájci frankot, a radioaktív hulladékok kezelése pedig további 20 milliárd svájci frankot emészt fel.

Ezzel a költségek 372 millió svájci frankkal meghaladják az eredetileg tervezett kiadásokat.

Fotó: MTI/EPA/Steffen Schmidt

Az atomenergia fokozatos kivezetésére a kormány egy leállítási és hulladékkezelési alapot hozott létre, amelybe az atomerőművek üzemeltetői fizetnek be. A költségeket ötévente újraszámítják független szakértők bevonásával.

Svájcban 2017 májusában döntöttek népszavazáson az atomenergia fokozatos kivezetéséről és a megújuló erőforrások erősebb támogatásáról. Akkor a svájci választópolgárok 58,2 százaléka támogatta ezeket a célkitűzéseket.

Az alpesi országban nem építhetők újabb atomerőművek, a meglévők pedig tovább üzemeltethetők, amíg a felügyeleti hatóság biztonságosnak minősíti őket. 2019 decemberében állították le a mühlebergi atomerőművet Berntől nyugatra. Négy reaktor van még üzemben Beznauban, Gösgenben és Leibstadtban.

Hozzászólások lezárva.