Kötnél magadra Casco-t?

Eredetileg azt szerettem volna megírni, hogy az emberek előbb kötnek Cascót a kocsijukra, mint biztosítást saját magukra. Aztán óvatosságból megnéztem a statisztikát és azt találtam, hogy mindössze 20% köt Cascót.

Hát ennyit a megérzésekről…..

Akkor nézzük, hogy milyen a baleset biztosításokkal rendelkezők aránya? Olyan 600 ezer ilyen szerződés lehet, ami az aktív népesség kb. 13%-át jelenti. Tehát elmondhatjuk, hogy nem csak a kocsijukra, de saját magukra sem gondolnak a legtöbben.

Természetesen nagy eltérések mutathatóak ki az emberek között aszerint, hogy ki milyen “biztonsági megoldást” választ, hogyan oldja meg az életben adódó kockázatok kezelését. Azért leginkább sehogyan sem oldják meg, a vak szerencsére bízzák magukat.

Több ügyfelem vallja, hogy inkább megtakarítja a biztosítóknak esetleg fizetett pénzt és ha gond lesz, akkor abból fizeti amit ki kell fizetni.

Csak hát a gond kifejezés sok mindent takarhat:

– Kell gondolni a váratlan halálesetekre. Mi történik a szeretteinkkel, ha velünk ilyesmi történne, ne hagyjuk itt őket megfelelő biztosítás nélkül.

Munkahelyi, közlekedési baleset, rokkantság, kisebb-nagyobb vagy végleges kiesés a munkából.

–  Súlyosabb betegség, krónikus betegségek, amelyek nagyon komoly egészségügyi kiadásokkal járhatnak, de a legtöbb ember nem is jut időben megfelelő ellátáshoz, ami ezeknél a betegségeknél tragédiához vezethet. Kell tehát egészségbiztosítás, magánegészségügyi ellátás, ma már másképp nem igazán megy.

Láthatjuk, hogy a ránk leselkedő veszélyek köre terjedelmes, ezek kivédésére vagy később a kezelésükre tetemes összeget lehetne elkölteni.

Azt is látjuk, hogy akik megfelelő intézményi, biztosítói háttér nélkül a saját megtakarításaikból szeretnék a váratlan eseményeket kezelni, azok nagyot csalódhatnak, mert a kiadásaikat a megtakarításaikból sokszor nem lesznek képesek fedezni. Főleg ha nem lesz idő ilyen célú megtakarításokat felhalmozni, de a krónikus betegségeknél például nagyon komoly kiadásokra kell felkészülnünk, ha nem csak az állami ellátó rendszerre szorítkozunk.

Az alábbi kérdéseket mindenképpen javaslom végig gondolni:

1.) Azoknak a családoknak, ahol picik a gyerekek és alapvetően egy keresőre épülnek a jövedelmek, mindenképpen kell élet- és baleset biztosításban gondolkozniuk. Vegyük csak számba, hogy milyen megélhetési költségek vannak egy évben és hogyan teremthető ez elő, ha az anya a gyerekekkel van, a férjjel pedig történik valami.

2.) Az egészségügyi kockázatoknál érdemes a családi körben “felmérést” végezni, milyen rizikófaktorokkal érdemes számolni, milyen kockázatok adódnak az életmódunkból, munkánkból ,hozott genetikai adottságainkból. Ha nagy a rizikófaktor, akkor érdemes egy jövedelmi helyzettől függő, optimalizált egészségbiztosítást megkötni.

3.) A nyugdíj kérdések nem tartoznak közvetlenül a mostani témához, de látnunk kell, hogy ennek megoldatlansága milyen jelentős mértékben fogja az életünket nehezíteni. (Pont akkor nem lesz pénzünk orvosra, gyógyszerre, amikor a leginkább szükség lenne rá.)

Megértem, hogy azok, akiknek a havi megélhetésre is alig van pénzük, azok a fenti kockázatokat nem képesek kezelni, de a lakosság jelentős része rendelkezik megfelelő jövedelemmel és mégsem kezeli a kockázatokat megfelelően.

Nekik lenne érdemes a fentiekben leírtakat végig gondolni és egy szakértőtől segítséget kérve egyéni megoldásokat alkalmazni.

Keressen meg és segítek a megfelelő szakemberek megkeresésében.

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850.

Hozzászólások lezárva.