Korrupciógyanú miatt tartottak házkutatást az osztrák pénzügyminiszternél

Házkutatást tartott csütörtökön Gernot Blümel pénzügyminiszter, valamint két másik, meg nem nevezett személy lakásán a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó államügyészség (WKStA). Az ügyészség egy úgynevezett “önkéntes alapon” elvégzett ellenőrzést tartott a miniszter lakásán, miután a kaszinók ügyében kihallgatások történtek. Ennek tényét a minisztérium titkársága is megerősítette.

A házkutatás a miniszter beleegyezésével történt, és oka a Novomatic szerencsejáték-nagyvállalattól az Osztrák Néppártnak (ÖVP) juttatott feltételezett pártadományok utáni nyomozás.

Blümel állítja, hogy a vádakat csak a médiából, illetve az ennek nyomán az államügyészséggel folytatott beszélgetésből ismeri. A miniszter önként járult hozzá a házkutatáshoz, megkönnyítendő a nyomozást, hisz szerinte “a vádak néhány szóban tisztázhatók”. “Semmiféle adományt nem fogadtam el a Novomatictól” – mondta.

Olaszországi problémák

A gyanú alapját egy 2017-ből származó üzenet képezi, amiben Harald Neumann, a Novomatic akkori elnök-vezérigazgatója arra kérte Blümelt, hogy segítsen egy találkozót megszervezni Sebastian Kurz jelenlegi kancellárral, akkori külügyminiszterrel. A beszélgetés egyik témája az adományozás, másik sarkalatos pontja “egy olaszországi probléma” lett volna.

A Novomaticnak olaszországi érdekeltségi révén problémái adótak az adóügyi szabályozással, illetve egy 150 millió eurós büntetés is fenyegette őket. Feltehetően tanácsot vagy segítséget vártak volna a külügyminisztériumtól, de a terv elsikkadt.

Neumann az ügyvédjén, Norbert Wess-en keresztül azt üzente, hogy “sem tőle személyesen, sem a Novomatic-tól nem kapott semmilyen párt – így az ÖVP sem – adományt. Ilyen ígéret – kiváltképp Olaszországot érintő tematikával – sem hangzott el soha.”

A párt is tagad

Az ÖVP köreiben is az az egyöntetű vélemény, hogy soha nem érkezett pártadomány a Novomatic-tól a pártkasszába. Kurz kancellár egy tavaly nyári vizsgálóbizottsági meghallgatáson is jelezte, hogy pártja – elvi okokból – soha nem fogadott el adományt szerencsejáték-, dohány- vagy fegyvergyártó cégektől.

A Blümel elleni nyomozásról kedd óta folytak találgatások az osztrák sajtóban, melynek kirobbantója a csak “iratgyűjtő újságíró” néven emlegetett Ashwien Sankholkar volt. Ő egy Twitter posztban tette közzé az ügyben szerinte érintettek – köztük Blümel – nevét. Az ügyészség csak annyit közölt, hogy állami tisztségviselő megvesztegetésének gyanúja ügyében folyik a nyomozás.

Blümel azt állítja, hogy átadott minden iratot és elektronikus eszközt a hatóságnak. “Kész vagyok a továbbiakban is bármit megtenni, ami szükséges az ügy gyors tisztázásához, és a hamis vádak cáfolatához” – mondta.

Az ellenzék a pénzügyminiszter lemondását követeli

“Egy olyan pénzügyminiszter, akinél szerencsejáték-ügyben házkutatás történik, nem lehet sokáig miniszter, és le kell vonnia a következtetéseket.” – közölte Beate Meinl-Reisinger, a Liberális Fórum (NEOS) elnöke.

Christian Deutsch, a Szociáldemokrata Párt (SPÖ) szövetségi ügyvivője is lemondásra szólította fel Blümelt: “A mai házkutatás után, mely feltételezhető pártadományok miatt zajlott, a miniszter azonnal lépjen vissza.”

“Ha ez nem kellő ok a lemondásra, akkor a kancellár is kellemetlen helyzetbe kerülhet. Fiatalkori barátság ide vagy oda, fel kell állnia a székéből” – jelentette ki a történtek ismeretében az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) főtitkára, Michael Schnedlitz.

Hozzászólások lezárva.