Korrekt megoldást szeretne a német autóipar a Nokia elleni vitában

Hildegard Müller, a VDA elnöke elmondta, hogy a német autógyártók és autóipari nagyvállalatok készek korrekt licenszdíjat fizetni a Nokiának az autókban használt különböző telematikai megoldásokért. Müller kiemelte, hogy korrektnek kell lennie a díjnak, és nem fenyegetheti az autógyártókat leállás a vita miatt.

A Nokia többek között olyan szereplőkkel áll perben a telekommunikációs eszközök használata miatt, mint a Daimler vagy a Continental. A már régóta húzódó pert a finn telekommunikációs óriás azért indította, mert szerinte a Daimler és a többi vállalat az engedélye nélkül használja szabadalmait járművei navigációs, kommunikációs és fejlett vezető segédrendszereihez.

Müller üzenetében azt is hangsúlyozta, hogy az autógyártók számára a mai követelmények és elvárások miatt szükséges a telekommunikációs eszközök, hálózatok használata. A jogos licenszdíjat érthető követelésnek tartja a VDA, de egyben a pereskedés befejezését is szorgalmazza a szövetség, mert szélsőséges esetben akár le is állhatnak a nagy autógyárak.

A Nokia visszaél a helyzetével

A VDA szerint a felperes homályos jogi szabályozásokat használ ki, és még akkor is az egyes modellek gyártásának leállítását követeli, amikor a licensz miatti sérelem csak jóval kisebb kár. A szövetség elsősorban az arányos díjakat és büntetéseket szeretné elérni az ügyben – írja az Automobilwoche.

A német kormány már benyújtott egy törvénymódosítási tervezetet, ami az ilyen ügyekben az arányosság alkalmazását írná elő, a VDA üdvözölte ezt a megoldást.

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.