Koronavírus: tajszám nélkül is jár az oltás és a favipiravir

Április 7-éig csaknem 66 ezer olyan magánszemély adatát adta át az adóhivatal a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelőnek (NEAK), akik úgy halmoztak fel hathavi tartozást, hogy jellemzően még csak a fizetéskönnyítési igényüket se jelezték. Pedig a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rendkívül méltányosan jár el járulékügyekben – hívja fel a figyelmet Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyekért felelős államtitkára.

Eddig 13 ezren kértek fizetési kedvezményt, az esetek 85 százalékában az adóhivatal engedélyezte is ezt, így több mint 213 millió forintnyi tartozásra kaptak könnyítést az érintettek – tette hozzá Izer Norbert. Úgy véli, elegendő időt kaptak az érintettek a járuléktartozás rendezésére, mivel február 13-a helyett csak március 10-én adta át az adóhivatal a NEAK-nak a több mint hathavi tartozók adatait.

Az egészségügyi hivatal ezt követően érvényteleníti az érintettek tajszámát, ami azzal jár együtt, hogy az állami egészségügyi szolgáltatást ingyenesen már nem vehetik igénybe. Izer Norbert ugyanakkor leszögezte: a koronavírus elleni oltást azok is megkapják, akiknek érvénytelenítik a tajszámát, és emellett a koronavírus elleni gyógyszerhez, a favipiravirhoz is ingyenesen hozzájuthatnak.  

Az államtitkár kitért arra is, hogy március 10-e óta a két szerv között az adatátadás folyamatos, naponta történik; aki rendezi a tartozását, annak a lehető leggyorsabban újra érvényessé válik a tajszáma.

Április 7-éig már mintegy ötezer magánszemély rendezte a tartozását. A tartozást nemcsak fizetéssel lehet rendezni. Azok, akik vagyoni, jövedelemi helyzetük miatt nem tudják megfizetni a havi nyolcezer forintot – amely Európában a legalacsonyabb kötelezettség – és nem felelnek meg a szociális rászorultság jogszabályi feltételeinek, pótlékmentes részletfizetést, de akár az egész tartozás elengedését is kérhetik a NAV-tól – hívta fel a figyelmet az államtitkár.

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.