Koronavírus: miről volt szó az operatív törzs mai tájékoztatóján?

360 ezer ember beoltása történhet meg ezen a héten – jelentették be az Operatív Törzs keddi tájékoztatóján, ahol továbbra is hatásosnak mondták a kínai vakcinát, és regisztrációra buzdították a lakosság azon részét, amelyik még kivár.

<!–

<!– Piacesprofit_468/500×60/200_cikk_normal_content_1

activateBanner(‘Piacesprofit_cikk_normal_content_1’);

–>

A hét végére közel 800 ezerre emelkedhet a beoltott magyar lakosok száma, miután az oltópontokon és a háziorvosoknál rendelkezésre állnak az újabb vakcinaszállítmányok: a Sinopharm 275 000 főnek, az újabb Pfizer-adag 52065 főnek, az AstraZeneca vakcinája 41750 főnek a beoltására elegendő  – közölte György István államtitkár.

Az oltási menetrend szerint ezen a héten továbbra is két csoportra összpontosítanak: a legidősebbekre és a 18-59 év közötti korosztályból a krónikus betegekre, 25 ezer fő a második oltást is megkaphatja. Az államtitkár azt is bejelentette, hogy 25-ről 66-ra nőtt az oltópontok száma az országban. Előfordulhat várakozás, de ez azért alakulhat ki, mert a későbbi időpontokra behívottak közül többen jóval előbb jelennek meg a pontokon, s ez torlódást okozhat. Mindenki, aki regisztrált, sorra fog kerülni – fűzte hozzá.

Müller Cecília országos tisztifőorvos – miután szokás szerint megismételte a már reggel óta ismert friss járványügyi adatokat – szomorúan jegyezte meg:

„A pándémia második hullámának lefelé tartó szakaszát megakasztotta a harmadik hullám első szakasza.”

Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem tudjuk 100 alatt tartani az egy nap alatt elhunytak számát, és hogy magas értéken stagnál a lélegeztetőgépen lévők száma, valamint növekszik a kórházban kezelteké.

Megint rámutatott a hatékony védekezéshez szükséges egyéni felelősségre és arra, hogy „ne az internetre, hanem a szakképzett emberekre hallgassunk”. Értetlenségének adott hangot, mondván „nem tudom, mire várnak azok, akik hezitálnak”. Jó tanácsként hozzáfűzte:

„Ne hessegessük el magunktól azt a gondolatot, hogy vírusfertőzés áldozatává válhatunk!”

Azt RTL Klub kérdésére arról tájékozatott, hogy volt már olyan magyar állampolgár, akit ugyan beoltottak, mégis megfertőződött a vírussal. Elmondta még, hogy eddig három mutánst azonosítottak.

Hozzászólások lezárva.