Koronavírus miatt elapadt a bevétel. Mit tehet a katás bt.?

Katás bt. bevétele teljesen visszaesett a koronavírus miatt, nincs forrás a kata megfizetésére sem. Milyen lehetőségei vannak a társaságnak? Olvasói kérdésre Szipszer Tamás adószakértő válaszolt.

A kérdés részletesen így szólt: Egy magyar DJ a koronavírus okozta járvány miatt nem tud fellépni külföldön (a rendezvényeket lemondták), Magyarországon pedig a 100 főnél nagyobb rendezvényeket nem lehet megtartani. A külföldi-belföldi korlátozás feloldásáig nem lesz bevételszerző tevékenysége. A DJ betéti társaságban végzi a tevékenységét, nem egyéni vállalkozó, katás adóalany. Mivel nem egyéni vállalkozó, nem tudja szüneteltetni a tevékenységét. Van-e megoldás arra, hogy a katát addig, ameddig nem dolgozik, mert nem tud fellépni, ne kelljen fizetnie?

SZAKÉRTŐNK VÁLASZA:

Mivel a betéti társaság működését szüneteltetni nem lehet, így a lehetőségek igen korlátozottak. Ráadásul azt is figyelembe kell venni, hogy nem tudható, meddig tart a járvány, így minden, az adó csökkentésére irányuló megoldási lehetőséget komolyan mérlegelni kell a lehetséges előnyök és hátrányok figyelembe vételével.

A tevékenységet végelszámolással megszüntetheti, amennyiben úgy gondolja, hogy a járvány miatt tartósan nem tudja ezt a tevékenységet folytatni, bár emiatt a társaságnak vissza kell térnie a számviteli és társasági adó törvény hatálya alá.

Ha egyszerűsített végelszámolással szűnik meg a cég, akkor az ügyvezető tekintendő a végelszámolónak. Ezt a tevékenységet részmunkaidős munkaviszonyban is el lehet látni, a tevékenység valós időigénye alapján akár egészen minimális heti munkaidővel, arányos minimálbér utáni járulékfizetés mellett. Például heti 5 órás – vagyis napi 1 órás – végelszámolói munkaviszony esetén a bruttó bére minimum 20 125 forint kell hogy legyen. Emiatt a vállalkozásnak összesen 10 565 forint adót, járulékot kell levonni, illetve megfizetni. 

A végelszámoláshoz azonban nagy valószínűséggel szüksége lesz könyvelőre, ami többletköltség. A végelszámolást követően pedig gondoskodnia kell saját egészségügyi ellátásának fedezetéről, vagyis köteles lesz havi 7710 forint egészségszolgáltatási járulékot fizetni.

Elméletileg szóba jöhetne a tagcsere is oly módon, hogy a kisadózó saját magát kijelenti a főállású kisadózói jogviszonyából, míg egy nyugdíjas családtagot ügyvezető tagként bejelent kisadózóként. Ez esetben a nyugdíjas kisadózó után csak havi 25 ezer forint tételes adót kellene fizetni. Igaz az is, hogy ez a társasági szerződés módosításával járna, vagyis ügyvédi költséget von maga után, de ha elhúzódó járványra készülünk, akkor ezzel összeségében szintén adót takaríthat meg.

Ez esetben, ha nem hoz létre biztosítási jogviszonyt (például munkaviszonyt) a maga számára a cégében, akkor a főállású kisadózói jogviszony megszűnését követő 45. napot követően köteles havi 7710 forint egészségszolgáltatási járulékot fizetni önmaga után.

Megoldás lehet az is, ha egyszerűen kijelenti önmagát a kisadózói jogviszonyából és mint ügyvezető, munkaviszonyban tevékenykedik tovább, minimális heti munkaidő és a minimálbér arányos része utáni járulék és adófizetési kötelezettség mellett. Ez esetben is igaz, hogy például heti 5 órás – vagyis napi 1 órás – ügyvezetői munkaviszony esetén a bruttó bére minimum 20 125 forint kell hogy legyen. Emiatt a vállalkozásnak összesen 10 565 forint adót, járulékot kell levonni illetve megfizetni. Ezzel tehát havi 40 ezer forint adót tud megtakarítani havonta.

Ennek azonban az a hátránya, hogy egyrészt a számviteli törvény hatálya alá történő visszakerülés miatt nyitómérleget kell készítenie, melyet könyvvizsgálóval kell hitelesíttetni. Ez mindenképpen egy egyszeri többletköltség.

Másrészt a számviteli szabályokat kell a kata elhagyása után alkalmazni, amihez mindenképpen könyvelőre lesz szüksége, ami havi többletköltséget jelent.

Harmadrészt a szóbanforgó betéti társaság leghamarabb csak 2022 január 1-étől alkalmazhatja a kata szerinti adózást, vagyis ha a járvány ennél hamarabb véget ér, akkor sem tudja ezt a betéti társaságot visszahelyezni a kata hatálya alá a fenti időpontot megelőzően.

Ugyanakkor joga van katás egyéni vállalkozást létrehozni bármikor feltéve, hogy nem beltagként van jelen a betéti társaságban. Egyéni vállalkozása mellett ugyanis más szervezetben nem vállalhat szintén korlátlan felelősséget a vállalkozás tartozásaiért. Így ha ezt a megoldást választja akkor gondoskodnia kell az esetleges tagcseréről is, vagyis beltagságát meg kell szüntetnie és kültagként lehet csak jelen ezen cégben. Ha a katás egyéni vállalkozását mégis létrehozná, akkor javasolt a céget végelszámolással megszüntetni a fentebb említett módon.

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.