Koronavírus-járvány: a gazdaságvédelmi alap alig negyedét költötte a kormány valódi válságkezelésre

A gazdaságvédelemre szánt pénzeknek legfeljebb a negyede mehetett válságkezelésre – derül ki a hvg.hu mai cikkében közölt összesítésből.

Tavaly áprilisban hozta létre a kormány a Gazdaságvédelmi Alapot, eredetileg 923 milliárd forintot keretösszeggel, de mostanra már a háromezer milliárd forinton is messze túl van az ebből adott támogatás. Gyakori kritika a kormánnyal szemben, hogy nem a válságkezeléshez igazán fontos célokra költött, de ezt nehéz konkretizálni. A hvg.hu szerzője egyenként végignézte a tavaly április óta megjelent összes Magyar Közlönyt.

Kiderült, a legtöbb pénzt a Gazdaságvédelmi Alapból az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) kapta, a 3628 milliárd forintból 1038 milliárd került a tárcához. Ez közel a duplája annak az 563 milliárdnak, amit a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kapott, de a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszter is majdnem 500 milliárdot oszthatott szét.

A hvg.hu összesítéséből kiderült: 875 milliárd forintot ért el a válságkezeléshez közvetlenül, illetve közvetve köthető kiadások összege, ami a teljes alap mindössze 24,1 százaléka.

Olvassa el a teljes cikket ITT!

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.