Koronavírus: hamis kínai vakcina terjed a világban, keresztbe tehet az uniós exportkorlát a tokiói olimpiának

A japán kormány aggodalmát fejezte ki kedden amiatt, hogy az Európai Unió által bevezetett vakcinaexport-ellenőrzés következtében a szigetországban késhet a koronavírus elleni oltási kampány.

Kono Taro közigazgatási reformért felelős japán miniszter, aki az oltási kampányt irányítja, sérelmezte pénteki tokiói sajtótájékoztatóján, hogy az uniós intézkedés miatt Japán nem tudja megerősíteni a beszerzéseket. Kono “úgy hallotta”, hogy az unióban gyártott vakcinaszállítmányok mennyisége jelentős mértékben csökkent az eredeti tervhez képest.

Kérni szeretnénk a már leszerződött mennyiség gyors exportját

– mondta a tárcavezető.

A japán tervek szerint a lakosság tömeges oltása február végén kezdődik meg, később, mint a fejlett országok zömében, és először az egészségügyi dolgozókat oltják be az amerikai Pfizer és a német partnercég, a BioNTech által kifejlesztett vakcinával, amelyre ugyancsak vonatkozik az Európai Bizottság által a múlt pénteken életbe léptetett rendelkezés, amely szerint az uniós tagországokban minden esetben engedélyeztetni kell a koronavírus elleni oltóanyagok külföldre vitelét.

A késedelmek miatt kétségessé válhat a japán kormánynak az a terve, hogy a július-augusztusban esedékes nyári tokiói olimpiáig beszerezzen annyi oltást, amennyi mindenki számára elegendő.

Az NHK japán közszolgálati tévé keddí híradása szerint a Pfizer várhatóan február 12-én kapja meg az exportengedélyt.

Motegi Tosimicu japán külügyminiszter hétfőn felszólította Valdis Dombrovskist, a kereskedelmi kérdésekért is felelős uniós bizottsági alelnököt, szavatolja azt, hogy az uniós rendelkezés ne érintse a Japánba irányuló vakcinaexportot. A japán külügyminisztérium tájékoztatása szerint Dombrovskis közölte: megérti a japán aggodalmakat, és mindent megtesz annak értekében, hogy zökkenőmentes legyen az oltóanyagexport.

A 126,5 milliós Japán 144 millió adag vakcinát rendtelt a Pfizertől és 120 milliót a brit AstraZenecától, illetve ötvenmilliót az amerikai Modernától. Japánban a járvány kezdete óta 391 618 ember kapta el a koronavírust, és 5832. (MTI)

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.