Könnyű akár milliókat is bukni a lakásfelújítási támogatáson

Továbbra is pörgeti a hazai ingatlanpiacot az állam, a felújítási programba azonban nem elég bekerülni, oda kell figyelni a részletekre menet közben is, hogy ne legyen milliós bukó a felújításból. 

Mi a lényeg? 

Akár több millió forintot is elbukatunk a nem megfelelő számlákkal. Sőt, ha valaki mindezt úgy hozza össze, hogy otthonfelújítási kölcsönt is felvett, akkor kifejezetten rosszul is végződhet a támogatott konstrukció igénybevétele. 

Mi a program?

A 2021 januárjától igénybe vehető lakásfelújítási támogatás keretében a 25 év alatti gyermeket nevelők újíthatnak fel ingatlant úgy, hogy az állam a felújítási költségek 50 százalékáig, de legfeljebb 3 millió forintig támogatja a renoválást. 

Mire kell figyelni?

A Bank360 szakértői arra figyelmeztetnek, hogy ahhoz, hogy megkapjuk a támogatást, nemcsak a támogatáshoz szükséges előzetes feltételeknek kell megfelelnünk, hanem a felújítás lebonyolításához szükséges dokumentációnak is rendben kell lennie, amelyet a Magyar Államkincstárhoz kell benyújtani. Nagyon fontos, hogy a szükséges dokumentumok, mint például

a számlák és vállalkozói szerződések beszerzése során alaposan és gondosan járjunk el.

Az egyik legnagyobb buktatója lehet a felújítási projektnek, ha nem a támogatás előírásainak megfelelően számoljuk el az anyagköltséget és a munkadíjat. A támogatás folyósításának feltétele ugyanis, hogy szigorúan 50-50 százalékban számolhatók el ezek a tételek, ha pedig az egyik tétel kisebb összegű, az alapján kalkulálja a támogatást a Magyar Államkincstár.

Ingatlan - Verőczi Zoltán / Wikimedia


Lássunk néhány példát!

A Bank360 blogján mutatta pár példával, mi az, amire nagyon kell figyelni. 

Felújítás: rokon besegít és ad számlát is! Nem jó. 

Anyagköltség: 1 200 000 Ft
Munkadíj: 0 Ft
Megszerezhető támogatás: 0 Ft

A család megvenné a fürdőszoba felújításához szükséges elemeket, például csempét, festéket, burkolatot és nyílászárókat 1,2 millió forintért, de nem keresnek szakembert, hanem a család egy barátjával, házilag végeztetnék el a felújítást.

A család ebben az esetben hiába kalkulálna 600 000 forintos állami támogatással – azaz a felújítási költségek 50 százalékával –, a számlákat nem fogják tudni elszámolni. Az anyagköltség mellé ugyanis nem tudnak majd felmutatni vállalkozói szerződéssel igazolt munkadíjat,

ennek hiányában pedig az anyagköltségek – az 50-50 százalékos szabály miatt – nem számolhatóak el.

Mi van, ha a rokon, aki szívességből segít, ad számlát, hogy ne legyen gond az 50 százalékkal? A támogatás ebben az esetben sem jár, hisz a szabályok alapján nem dolgoztathatunk közeli hozzátartozóval.

Szintén elveszítjük a támogatást, ha a fordított helyzet következik be, tehát ha rendelkezünk a felújításhoz szükséges építőanyaggal, és a szakember munkadíját szeretnénk fedezni a támogatásból. Ebben az esetben sem fogjuk tudni érvényesíteni a munkadíjra vonatkozó számla tartalmát a támogatáshoz – megint csak az 50-50 százalékos szabály miatt.

Így lehet könnyen elbukni 150 ezret

Anyagköltség: 3 000 000 Ft
Munkadíj: 900 000 Ft
Megszerezhető támogatás: 1 800 000 Ft

Tegyük fel, hogy a család egy kerti pavilon felépítését szeretné finanszírozni a támogatás segítségével grillezéshez, kisebb családi összejövetelekhez: a projekt támogatható, a megvásárolandó anyagok költsége 3 000 000 forint, a kivitelező pedig 900 000 forintért végezné el a munkát. A család úgy számol, hogy a felújítási támogatás a költségek felét tenné ki, tehát 1 950 000 forintot kapnának vissza.

A való életben azonban csalódni fognak.

Az 50-50 százalékos anyagköltség – munkadíj megoszlás ugyanis ebben az esetben sem teljesülne, így a folyósító a kisebb összértékű tételt, a munkadíjat veszik alapul: 900 000 forint lesz elszámolható anyagköltségből is, tehát összesen 1,8 millió forint támogatást kaphat a család.

Támogatási korlát: ne csak az 50 százalékra figyeljünk!

Anyagköltség: 4 000 000 Ft
Munkadíj: 3 000 000 Ft
Megszerezhető támogatás: 3 000 000 Ft

Egy család a teljes fűtésrendszert korszerűsítené az otthonában, ehhez az anyagköltség 4 millió forint, a munkadíj pedig  3 millió forint lenne. Előzetesen összesen 7 000 000 forintos kiadásra számolnak 50 százalékos visszatérítést, tehát 3,5 millió forintra számítanak.

Ők szintén csalódni fognak: a támogatás összege ugyanis legfeljebb 3 000 000 forint lehet, így – bár a projekt természetesen lehet összesen több mint 6 millió forint – ennél nagyobb állami támogatás nem kapható rá.

Felújítási támogatás: így lehet kimaxolni 

Ha a maximális összeget, 3 millió forintot szeretnénk felvenni, egy egyszerű szabályt mindenképpen követni kell: legalább 6 millió forint legyen a felújítás teljes költsége és a munkadíj és az anyagköltség is érje el legalább a  1,5 – 1,5 millió forintot. Ha megfelelünk az egyéb szabályoknak, akkor 3 millió forint lesz a folyósítható állami támogatás.

Amennyiben viszont a 6 milliós felújítás anyagköltsége vagy munkadíja külön-külön nem éri el a másfél millió forintot, akkor biztosan nem kaphatjuk meg a maximális állami támogatást.

Ebben az esetben, a 1,5 millió forint alatti részösszeget kell venni, és azt kell megduplázni.

Kivárnak a vevők

Mire kell még figyelni a számlánál?

Természetesen a díj nagysága csak egy tényező. A számla befogadhatósága más feltételeken is múlik, melyek közül fonts észben tartani, hogy:

  • csak 2021. január 1. után kiállított számlát adhatunk le,
  • nem mindegy, hogy milyen vállalkozó állítja ki a számlát: arról már írtunk, hogy a vállalkozó nem lehet közeli hozzátartozó, de a felújítást végző gazdasági társaságban sem lehet tag, tulajdonos vagy alkalmazott sem az igénylő, sem közeli hozzátartozója,
  • külföldi számla sem fogadható el, csak ha a vállalkozó rendelkezik magyar adószámmal,
  • 5 százalékos áfát tartalmazó számla nem fogadható el,
  • olyan számla sem fogadható el, amelyet csok kapcsán már felhasználtunk.

Hozzászólások lezárva.