Komoly ütést kaptak a taxisok is: februárig nincs esély a helyzet javulására

Azután, hogy a kormány hivatalosan is február elsejéig meghosszabbította a kijárási tilalmat, kérdéseinkkel megkerestük Metál Zoltánt, az Országos Taxis Szövetség elnökét.

<!–

<!– Piacesprofit_468/500×60/200_cikk_normal_content_1

activateBanner(‘Piacesprofit_cikk_normal_content_1’);

–>

A korlátozó intézkedések – különösen a kijárási tilalom bevezetése – komoly mértékben befolyásolta a szolgáltatások igénybevételét, így a személytaxi-szállítást is – fogalmazott válaszában az elnök.

Metál Zoltán elmondta, hogy amíg nem lesz a feloldva a kijárási tilalom, amíg az emberek nem látogathatják a vendéglátóhelyeket, amíg nem nyitnak ki a színházak és a szórakozóhelyek, addig a jelenlegi állapot konzerválódik.

Kiemelte, hogy a járvány időszaka alatt 35-40 százalékkal csökkent a munkába álló taxisok száma, ám a fuvarszámok csökkenése még ennél is jelentősebb.

Problémás helyzet

Ahogy arról még novemberi cikkünkben írtunk a határok lezárásával és a fokozatos szigorításokkal a budapesti turizmus is jelentősen visszaesett, a korlátozásokkal együtt összesen nagyjából 50-60 százalékkal csökkent a taxi-szolgálatát igénybe vevők száma már ekkor. Részletek.

Sötét fellegek

Mind a taxitársaságokat, mind a taxis egyéni vállalkozókat jelentősen megfogta a koronavírus – írja közleményében az Opten.

A szektor 2016 óta egységesen biztató jeleket mutatott, mind a szereplők száma, mind az ágazat árbevétele növekedőben volt 2019 végéig. 2020 elején még az előző évek növekedése ellenére is bőven volt további fejlődési potenciál az ágazatban, de a koronavírus járvány az ágazatot a turizmussal és a vendéglátással együtt a legjobban kiszolgáltatott szektorok közé sorolta vissza.

taxi jel

Kép:Wikimedia

Talán az egyik legfontosabb tetten érhető jelenség a taxis egyéni vállalkozások számának drasztikus csökkenése. Az ágazatban mindig is felülreprezentáltak voltak az egyéni vállalkozók, de 2016 óta rendkívül dinamikusan kezdett növekedni a szektorban működő egyéni vállalkozók száma. 2020 áprilisában ez a trend ugyanakkor nemcsak, hogy megtört, de erőteljes csökkenésbe is fordult. Csak áprilisban, egyetlen hónap alatt a teljes egyéni vállalkozói kör 4 százaléka vonult vissza végleg a piacról. Mindez annak fényében különösen érdekes, hogy összességében a többi ágazatban az egyéni vállalkozók száma még növekedett is a koronavírus járvány alatt.

Hozzászólások lezárva.