Kolumbia gerillák és bűnbandák bujtatásával vádolja Venezuelát

Trend FM, MTI, 2019. szeptember 27., 15:56

Iván Duque kolumbiai elnök egy 128 oldalas jelentést nyújtott át António Guterres ENSZ-főtitkárnak, ami állítólag bizonyítékot tartalmaz, hogy a jelenleg is aktív Nemzeti Felszabadítási Hadsereg nevű baloldali kolumbiai gerillaszervezet, de több bűnszervezet is visszavonulási területként használja Venezuelát.

(fotó: BBC)

Iván Duque kolumbiai elnök egy 128 oldalas jelentést nyújtott át António Guterres ENSZ-főtitkárnak, ami állítólag bizonyítékot tartalmaz, hogy a jelenleg is aktív Nemzeti Felszabadítási Hadsereg (ELN) nevű baloldali kolumbiai gerillaszervezet, de több bűnszervezet is visszavonulási területként használja a Kolumbiával szomszédos Venezuelát. Duque szerint a dokumentum szemlélteti, hogy Nicolás Maduro venezuelai elnök “diktatórikus rezsimje” nagy veszélyt jelent a nemzetközi biztonságra.

A kolumbiai államfő a Twitteren nyilvánosságra hozta az irat néhány oldalát. A kivonat szerint az ELN több vezetője és 1400 harcosa is Venezuelában tartózkodik. Mindemellett a jelentés készítői azt állítják, hogy a gerillák a venezuelai hadsereg és a szocialista kormánypárt közvetítőinek segítségével onnan szervezik a kábítószerek csempészését. A határtérségben a bűnszervezetek számos kisrepülőteret, raktárat és csempészútvonalat tartanak fenn. Duque már az ENSZ-közgyűlés New York-i ülésszakán mondott beszédében is súlyos vádakkal illette Maduro kormányzatát. “A Maduro-rezsim a kolumbiai népet támadó terrorista kartellek bűntársa” – hangoztatta a kolumbiai államfő. Venezuela történetének egyik legsúlyosabb politikai és gazdasági válságát éli át, emellett elkeseredett hatalmi harc folyik Nicolás Maduro elnök és ellenzéke között.

A Trend FM által megkérdezett szakértő szerint évtizedes probléma, hogy amelyik dél-amerikai országban meggyengül a központi hatalom, ott tanyát vernek a szervezett bűnbandák. Az viszont gyakorlatilag tényként kezelhető, hogy a súlyos gazdasági válsággal küzdő Venezuela, jelentős részben már kábítószer-csempészetből tartja fenn magát.

Nagy Sándor Gyulával, a Corvinus Egyetem docensével Nagy Károly beszélgetett. Az interjú itt meghallgatható:

Hozzászólások lezárva.