Kockázat nélkül lehetetlen nyerni

Az első holdra szállás alkalmával néhány percben sűrűsödött össze 10 évnyi előkészület minden tapasztalata. Egy olyan összetett műveletsor volt, amire Neil Armstrong azt mondta, hogy 0 és 10 közötti nehézségi skálán a holdra szállás 13 nehézségű feladat. Az első holdraszálláskor sok mindent először hajtottak végre, többek között először bíztak emberéleteket teljes mértékben egy szoftverre. Azt viszont nem sejtették, hogy a számítógép kijelzőjén és a hustoni irányítóterem monitorain megjelenik a holdkomp számítógépének jelzése: 1202-es hiba.

„Mi lehet az az 1202-es hiba?” ̶ néztek egymásra a holdkompban, az irányítóteremben és az irányítóterem melletti szobában, ahol a számítógépet és a szoftvert készítő mérnökök ültek. Az egyik mérnök, Jack Garmin az asztalán tartott egy lapot, amire ceruzával felírta a hibakódok jegyzékét. Ebből kiderült, hogy a hiba a számítógép „túlcsordulása” volt, vagyis a gépnek nem volt elég ideje elvégezni a feladatait. Szerencsére a számítógépet úgy tervezték meg, hogy a kevésbé fontosnak ítélt dolgokat – mint például az adatok kiírása – csak akkor végezze el, ha a hely és a sebesség számítással végzett. Minden szem Jack Garmin-ra szegeződött. Megszakítsák a holdra szállást, vagy hagyják figyelmen kívül a hibát és folytassák a műveletet? Garmin-nak másodpercei voltak meghozni egy ilyen horderejű döntést, inkább csak a megérzéseire, mintsem a biztos tudásra alapozva. A hiba figyelmen kívül hagyása mellett döntöttek, és szerencsére nem lett baj…

Utóbb kiderült, hogy a feladatlistában szerepelt, hogy azt a radart is be kellett kapcsolni, ami a Hold körül keringő Apolló űrhajót pásztázta, hogy a küldetés megszakítása során visszataláljanak az űrhajóhoz. Ezt a 15 százalékkal megnövekedett feldolgozandó adatmennyiséget a kicentizett számítógép-kapacitás nem tudta kezelni.

Hozzászólások lezárva.