Kiütéssel indult a hét a magyar tőzsdén – Portfolio

Mi történt pénteken a tőzsdéken?

Emelkedéssel zárták a hét utolsó napját a tengerentúli tőzsdék, a hangulatot a beérkező makroadatok mellett az USA és Kína kereskedelmi egyeztetéseivel kapcsolatos kommentárok is javítani tudták, miután Donald Trump szerint a megállapodás nagyon közel van. A Dow végül 109 pontos emelkedést követően 0,4 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,2 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,2 százalékos erősödéssel zárta a pénteki kereskedést.

400 pontos emelkedés után 0,9 százalékkal került feljebb pénteken a magyar tőzsde, a BUX új történelmi csúcson zárta a hét utolsó napját. A blue chipek kivétel nélkül erősödtek, az OTP 0,9 százalékos erősödés után 14 280 forinton fejezte be a pénteki kereskedést, ami új zárócsúcsot jelentett, a Mol 1,9 százalékos emelkedést követően 2 974 forinton zárt. A Richter 0,3 százalékos erősödést követően 5 950 forinton búcsúzott a hét utolsó napjától, míg a Magyar Telekom 0,3 százalékos emelkedés után 441,5 forinton zárta a pénteki kereskedést.

Mik az előjelek mára?

A tengerentúli tőzsdék pénteki emelkedése után az irányadó ázsiai részvényindexek is emelkednek a hét első napján, a piaci kommentárok szerint a befektetők abban bíznak, hogy az Egyesült Államok és Kína esetében valóban közel lehet a részleges kereskedelmi megállapodás. A Nikkei 0,8 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 1,6 százalékot erősödött, míg a sanghaji börze 0,6 százalékot emelkedett. Ázsia más részein is emelkednek a tőzsdék, a szingapúri börze 0,1 százalékos erősödése mellett a dél-koreai Kospi 1 százalékot emelkedett. Az amerikai határidős részvényindexek feljebb kerültek ma reggel, míg a határidős DAX 83 pontos plusza 0,6 százalékos erősödést vetíthet előre a hétfői piacnyitásra.

Mi mozgatja a tőzsdéket?

A hét első napján viszonylag kevés piacmozgató makroadat érkezik majd, a befektetők továbbra is az Egyesült Államok és Kína kereskedelmi egyeztetéseire figyelnek majd, a piaci szereplők az elmúlt napok nyilatkozatai után abban bíznak, hogy az egyeztetések jól haladnak és közel lehet a részleges kereskedelmi megállapodás.

Mire érdemes ma figyelni?

Hétfőn nem érkezik kiemelt hazai gazdasági adat. Hétfőn Németországból a novemberi IFO-indexet teszik közzé.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Thomas Lohnes/Getty Images

Forrás: google

Hozzászólások lezárva.