Kiszámolták, mekkora lakáshitelt lehet felvenni a legfrissebb átlagbérrel

A Bank360 azt vizsgálta meg, hogy a novemberi nettó átlag mekkora személyi kölcsön illetve lakáshitel igénylésére lenne elegendő.

<!–

<!– Piacesprofit_468/500×60/200_cikk_normal_content_1

activateBanner(‘Piacesprofit_cikk_normal_content_1’);

–>

A teljes munkaidőben foglalkoztatottak országos bruttó átlagbére 2020 novemberében 438 200 forint volt, ebből átlagosan 291 400 forintot kaptak meg a munkavállalók – áll a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteki tájékoztatójában.

Tavaly novemberben 438 200 forint volt a bruttó átlagkeresete a teljes állásban dolgozóknak a Központi Statisztikai Hivatal tájékoztatója szerint. Ez nettó 291 400 forintos átlagjövedelmet jelent, ha számolunk a közfoglalkoztatottak bérével, de a különböző kedvezményeket nem vesszük figyelembe.

A jövedelmünk ugyanakkor nemcsak az életszínvonalunkra van jelentős hatással, hanem arra is, hogy mekkora hitelt vehetünk fel. A Magyar Nemzeti Bank érvényben lévő adósságfék szabályai ugyanis meghatározzák, hogy a rendszeres jövedelmünk mekkora részét fordíthatjuk hiteltörlesztésre. Az így megkapott értéknél a hitelintézetek szigorúbbak lehetnek, de engedékenyebbek nem.

Mekkora törlesztőt vállalhatok?

A már említett adósságfék szabályok a jövedelem nagysága, hiteltípus és kamatperiódus alapján határozzák meg, hogy a rendszeres havi bevételeink legfeljebb mekkora részét fordíthatjuk törlesztőrészletek megfizetésére. A Bank360 elemzésében egy átlagfizetésből élő, semmilyen más rendszeres bevétellel nem rendelkező, más hitelt pedig nem fizető adós helyzetét vizsgálta meg.

20210130_bank360

Mekkora hitelt kaphatok?

A Bank360.hu elemzői hitelkalkulátor segítségével vizsgálták meg, hogy a náluk elérhető ajánlatok közül, különböző futamidőkkel számolva, mekkora hitelt tudnánk most felvenni.

Szabad felhasználású személyi hiteleknél a jtm szabályok szerint legfeljebb a nettó jövedelem 50 százalékát fordíthatja az igénylő hiteltörlesztésre. A tavaly novemberi átlagbérrel számolva ez az összeg 145 700 forint, vagyis ennél nem lehet magasabb havi törlesztőrészletet vállalni.

Hozzászólások lezárva.