Kiszállt a 13. leggazdagabb magyar a Radetzky-laktanyát tulajdonló cégből

A legfrissebb cégadatok szerint már nem tulajdonosa Wáberer György az egykori Radetzky-laktanyát tulajdonló cégnek; a WS Buda Project nemrég nevet is változtatott, MAM Buda Project Kft. néven fut tovább.

A legfrissebb cégadatok alapján tavaly év végén kiszállt Wáberer György az egykor szebb napokat is látott Radetzky-laktanyát 2019 februárjában megvásárló WS Buda Project Kft.-ből, a cég pedig ezzel a lendülettel nevet is változtatott, MAM Buda Projectre.

Wáberer mindeddig a High Yield Vagyonkezelő Zrt.-n keresztül volt érdekelt (többségi tulajdonos) a cégben, míg 26 százalék a Blue Elegant Kft.-é volt. A WS/MAM Buda Project 2020. december 16. óta kizárólag a Blue Urban Elegant Kft. tulajdonában van, ami a Market Asset Management Zrt.-n keresztül a Market Építő, azaz Garancsi István és Scheer Sándor érdekeltségébe tartozik. (A Blue Urban Elegantban 2019-ig Wáberernek is volt részesedése, szintén a High Yielden keresztül.)

Wáberer részesedésének értéke becslésünk szerint nagyjából 3,7 milliárd forint lehetett.

Az egykori kamionkirály vagyonát a nemrég megjelent milliárdoslistánkon 103,9 milliárd forintra becsültük,

amivel a 13. helyet foglalja el a listán. (A legfrissebb lista teljes változata itt böngészhető.)

Nem ez volt az egyetlen változás az érdekeltségei körül, év végén újra beszállt a tőzsdén jegyzett és még mindig a nevét viselő Waberer’s logisztikai cégbe. A lejegyzésre kerülő részvénypakett opciós jogát a 11. leggazdagabb magyartól, Jellinek Dánieltől vásárolta meg.

Garancsi István szintén szerepel a legfrissebb listán (a 23. helyen), vagyonát 66,7 milliárd forintra becsültük. Scheer Sándor az idei listára nem fért fel, 2020 elején megjelent listánkon a magyar McDonald’s hálózatot 2019-ben felvásárló milliárdos becsült vagyona 31,1 milliárd forint volt.

Soha sem volt még ennyi vagyona a leggazdagabb magyarnak

Gabonatároló, kaszárnya, luxushotel

Az épület tavaly volt 180 éves, eredetileg gabonatárolónak építették, az 1890-es évek végén alakították át kaszárnyává. A laktanya bontásának kérdése komoly vihart kavart tavaly, ennek ellenére a munkálatokat december közepén megkezdték. A laktanya helyén a tervek szerint luxushotel, irodaház és mélygarázs kap majd helyet. 

A bontási engedélyt már 2010-ben megkapta az akkori tulajdonos, a szlovák HB Reavis ingatlanfejlesztő, annak ellenére, hogy az épületet már 2006-ban ideiglenes műemlékvédelmi oltalom alá helyezték. A munkálatokat akkor leállították, a Blue Urban Elegant Kft. 2018-ban szerezte meg az épületet. (Arról, hogy hogyan írták felül a műemlékvédelmi szempontokat a befektetői érdekek, az Átlátszó írt bővebben tavaly májusban.)

Borítókép: Az egykori Radetzky laktanya (1959). Fortepan / Budapest Főváros Levéltára. Levéltári jelzet: HU_BFL_XV_19_c_11

Hozzászólások lezárva.