Kiszabadult a börtönből az évszázad csalását elkövető bankár

Közösséget építünk!
Signature-előfizetőink számára egyedi online klubeseményt szervezünk, ahol profi befektetők mondják el, mi várható 2021-ben. További részletek ide kattintva.

Öt és fél év börtön után kiengedik Tom Hayest, akit a Libor-botrány egyik nagy bűnöseként korábban 11 év börtönre ítéltek. Hayes volt az első, akit az árfolyammanipuláció miatt bűnösnek találtak a hatóságok 2015-ben.

Hayesnél Asperger-szindrómát diagnosztizáltak, a kiadott közlemény szerint a börtönben töltött idő traumatikus volt számára. A volt bankár és ügyvédje már korábban is a mellett kardoskodtak, hogy a kiszabott büntetés túl súlyos és csak bűnbakként áldozta fel a bank menedzsmentje, mivel Hayes állítása szerint ők végig tudtak a Libor manipulációjáról és támogatták is azt.

Tom Hayes 2006 és 2009 között a UBS-nek dolgozott Tokióban, a sztárbankár akkor 280 millió dolláros profitot csinált a banknak. Aztán a Citigroup elhalászta egy 4,2 millió dolláros csatlakozási bónusszal, de a Libor-botrány kirobbanásakor elvesztette a bank kegyeit. A most 41 éves Hayes a közleményben azt írta, hogy megpróbálja újjáépíteni életét.

Hayes és a Libor-botrány kapcsán ezekben í cikkekben írtunk korábban:

A Libor-manipulációban résztvevő 12 bank közel 10 milliárd dolláros bírságot fizetett világszerte. A Libort várhatóan idén év végén fogják „leváltani”, mint globális referenciaindexet.

Címlapkép: Matthew Lloyd/Bloomberg via Getty Images

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.