Kínai pénzen folynak Angliában technológiai kutatások – az eredmény az ujguroknak fájhatnak

Angliai kutatóhely is részesül olyan pénzekből, melyet egy katonai és védelmi fejlesztésekkel foglalkozó kínai állami cég ítél oda intelligens technológiai kutatásokban való részvételért. Félő ugyanakkor, hogy az elsősorban bűnesetek előrejelzésére, emberi érzelmek felismerésére alkalmas kutatási eredményeket a kínai hatóságok a muszlim ujgurok megrendszabályozására használják majd fel.

Kína legnagyobb, védelmi-katonai technológiával foglalkozó cége egy olyan nemzeti kutatóhelyet létesít, melyben a bűnesetek előrejelzésére, illetve az emberi érzelmek felismerésére alkalmas intelligens technológiák kifejlesztésén dolgozhatnak az ország, illetve a külföld legnagyobb koponyái.

A labor csak virtuálisan létezik, a kutatók egyfajta hálózatban működnek majd együtt a fejlesztések során, a projektet a száz százalékban állami tulajdonban lévő China Electronics Technology Group Corporation (CETC) koordinálja, mely cég régóta ápol kiváló kapcsolatokat Kína legfelsőbb politikai és katonai vezetésével.

kínai rendőr_740

A Nemzeti Mérnöki Laboratóriumnak (National Engineering Laboratory, NEL) elkeresztelt intézmény a Big Data elvén működtetett rendszert kíván létrehozni; össze kívánja gyűjteni a világon rendelkezésre álló összes bűneset és rendőri intézkedés adatait, az azokkal kapcsolatos vizuális és egyéb információkat és a mesterséges intelligenciát segítségül hívva építene fel egy olyan mechanizmust, mely valamiképpen előrejelezné, megjósolná a készülődő bűneseteket.

Egy amerikai cég, a PredPol által kifejlesztett algoritmust már tucatnyi város rendőrsége, köztük egyesült államokbeli és angliai használja arra, hogy valamilyen módon képes legyen megelőzni a készülődő bűnesetet, és London város rendőrsége is most kezdett bele valami hasonló fejlesztésbe.

Jelenleg Kínában a legnagyobb hangsúlyt az érzelmeket felismerni képes kamerarendszerek kifejlesztésére helyezik, az ottani szakértők ugyanis úgy vélik, hogy a potenciális gyanúsított mentális állapotának megértése alkalmas lehet valamely készülő bűntény megelőzésére is. A technológia alkalmazhatóságát és megbízhatóságát azonban ma még sokan kétségbe vonják.

A NEL első kísérleti kutatóközpontját Hszincsiang-Ujgur tartományi fővárosában, a milliós lélekszámú Ürümcsiben hozták létre még 2017-ben. Talán nem véletlenül, hiszen az ottani muszlim kisebbség állandó megfigyelés alatt áll, megrendszabályozásuk érdekében pedig tömeges átnevelő táborokat létesítettek a kínai hatóságok.

Hozzászólások lezárva.