Kínai óriásbankkal írt alá stratégiai megállapodást Varga Mihály

Szorosabbra fűzi a pénzügyi kapcsolatokat Magyarország a világ legnagyobb eszközállományú pénzintézetével – jelentette be Varga Mihály, pénzügyminiszter, miután stratégiai együttműködési megállapodást írt alá a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) vezérigazgatójával, Ku Súval.

Az 1984-ben alapított ICBC mintegy 4000 milliárd amerikai dollár értékű eszközállományával a világ legnagyobb bankja, 47 országban és régióban 426 képviselettel rendelkezik, a bank 15 európai országban van jelen, és budapesti régiós iroda nyitását mérlegeli.

Az aláírt kétoldalú egyetértési megállapodást Varga Mihály fontos állomásnak nevezte a magyar-kínai pénzügyi kapcsolatok erősítése szempontjából, amelynek célja átfogó és hosszú távú, közös érdekeken alapuló stratégiai együttműködés kialakítása Magyarország és Kína között.

A dokumentum szerint a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank kész aktívan közreműködni Magyarországgal a renminbikötvény-kibocsátásban, illetve támogatja a határon átnyúló renminbi-üzletikapcsolatokat, fizetési műveleteket, valamint magyar infrastruktúraprojektek finanszírozását. 

Az ICBC ezentúl kapcsolatokat építhet ki az érdekelt magyar bankokkal a mesterséges intelligencia, a felhőalapú szolgáltatások, és az egyéb digitális fejlesztések területén is – jelentette ki a miniszter. 

Az ICBC a magyar-kínai tranzakciók megkönnyítése, valamint az “Egy övezet, egy út” kezdeményezés beruházásainak támogatása érdekében budapesti iroda nyitásának előnyeit is megvizsgálja. A felek egyetértettek abban, hogy az ICBC magyarországi – és egyben közép-kelet-európai – jelenléte tovább erősítené Magyarország regionális pénzügyi központ szerepét – közölte a Pénzügyminisztérium.

Hozzászólások lezárva.