Kínában terjeszkedik az SK Innovation

Az SK Innovation részesedést vásárolt a kínai BAIC Csoporthoz tartozó BPSE vállalatban, mely akkumulátorcserére szakosodott. A 13,3 százalékos részesedés lehetővé teszi a dél-koreai akkumulátorgyártó számára, hogy belépjen a Kínában egyre növekvő piacra.

Az SKI szerint a BPSE az egyik kulcsszereplője az akkumulátorcserés technológiának Kínában. A vállalat többek között taxik és autómegosztó szolgáltatások járműveinek akkumulátorait cseréli az állomásain.

Az SKI piacra lépése nem egy ad-hoc döntésen alapult, hiszen már 2013-ban létrehoztak egy közös vállalkozást a BAIC Csoporttal az akkumulátorok területén. A vállalat szerint ennek az évek óta tartó együttműködésnek köszönhető, hogy az SKI beléphetett a BaaS (Battery as a Service – akkumulátor, mint szolgáltatás) piacára.

Kínában nagyon komoly piaca van az akkumulátorcserének

Az autopro.hu is beszámolt róla nyáron, hogy a NIO 500 ezernél is több autóban cserélt már akkumulátort a saját állomásain. Azóta ez a szám már a 800 ezret is eléri, a CATL akkukkal dolgozó NIO 143 csereállomást üzemeltet Kínában.

Az európai gyártók közül a Daimler működik együtt a BJEV-vel ezen a területen 2019 óta, míg a Tesla is próbálkozik a szolgáltatással, de Elon Musk szerint egyáltalán nem népszerű a megoldás Kínán kívül.

Ezzel is pörgeti a gazdaságát Kína

A kínai kormányzat többek között az akkumulátorcserékkel is próbálja fellendíteni a gazdaságot a vírusból való kilábalás jegyében. Az állomásokon lecserélt akkukat energiatárolóként tudják hasznosítani, így az elektromos autók terjedéséhez duplán hozzájárul a technológia.

Az electrive.com cikke szerint az SK Innovation Dél-Koreában is tervezi az akkumulátorcserék beindítását, amihez jó alapot szolgáltathat a benzinkutak üzemeltetésének köszönhetően meglévő infrastruktúra.

Forrás: autopro.hu

Hozzászólások lezárva, de 1 | trackbacks és Pingbacks vannak nyitva.