Kína vakcinákkal árasztaná el a fejlődő világot – És Magyarországot is?

Ha egy ország Nyugat-Európában vagy Amerikában fejlesztett koronavírus elleni oltóanyaghoz szeretne jutni, akkor jellemzően magánvállalatokkal kell tárgyalnia erről. Hogy mikor kapják meg és milyen áron, az leginkább ezeken a megbeszéléseken dől el. Ha viszont valaki egy kínai vállalat által fejlesztett oltóanyaghoz szeretne hozzájutni, akkor abban bizony fontos szerepe van az ország kormányának is. Nem csak azért, mert a Sinopharm egy állami vállalat, ugyanis a nem állami Sinovac Biotech oltóanyagaihoz is a kínai kormányon keresztül vezet az út.

Magyarországnak sem lehetett más útja, minthogy a két kormányzat közötti jó viszonynak köszönhetően rengeteg oltóanyagot bocsátanának a rendelkezésünkre. Igaz, hogy a harmadik fázisú vizsgálatok (nagymintás tesztek) eredményei még hiányoznak a Sinopharm készítményéről, de ha kérjük a vakcinát, akkor ők adják. Orúbán Viktor miniszterelnök szavai alapján pedig akár már napokon belül olthatnának vele Magyarországon, ha az OGYÉI engedélyezi itthon a kínai vakcinát.

Új Selyemút

De ne szaladjunk ennyire előre! Nagy kérdés ugyanis, hogy Magyarország miként szerezhet ilyen gyorsan milliónyi kínai vakcinát, ha a világon jelenleg hatalmas a kereslet és a hiány az oltóanyagokból? Hogy erre választ kapjunk, érdemes egy kicsit távolabbról kezdeni a történetet, egészen onnan, hogy Kína évekkel ezelőtt elindította a világ legnagyobb szabású gazdasági, diplomáciai, külkereskedelmi programját, az Új Selyemutat, másnéven az Egy övezet, egy utat.

Vakcinadiplomácia

  • Kína egyre több országnak ígér vakcinát
  • Főképp ázsiai, afrikai, dél-amerikai országokba küldhetnek
  • Hogyan kerül a képbe Magyarország?
  • Miért kaphatunk Kínától milliónyi vakcinát?
  • Hogyan kapcsolódik az Új Selyemút a vakcinákhoz?

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.