Kifizetői adóelőleg-levonás: a legfontosabb tudnivalók

A 2108-as bevallás közelgő határidejére tekintettel cikkünkben összefoglaltuk a kifizetői adóelőleg-levonásra vonatkozó legfontosabb tudnivalókat.

A magánszemély bevételéből, ha kifizetőtől származik és abból az összevont adóalapba tartozó jövedelmet kell megállapítani, az adóelőleget a kifizetőnek kell megállapítania, levonnia, befizetnie, és a ’08-as nyomtatványon, elektronikus úton bevallania a kifizetést követő hónap 12-éig [Szja tv. 46. § (3) bekezdés, Art. 50. §].

Nem terheli adóelőleg

» a nyugdíj-előtakarékossági számla terhére teljesített nem-nyugdíj szolgáltatás esetében megállapított adóalapot,

» az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár által a magánszemély egyéni számláján jóváírt adóköteles összeget, ha az egyéb jövedelemnek minősül,

» az önkéntes kölcsönös biztosítópénztár egyéb jövedelemnek minősülő célzott szolgáltatását,

» a jövedelemszerzés helye szerint olyan államból származó jövedelmet, amellyel nincs Magyarországnak a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezménye.

E jövedelmek adóját a magánszemély az adóbevallásban állapítja meg, és az adóbevallás benyújtására nyitva álló határidőig fizeti meg [Szja tv. 46. § (2) bekezdés].

A kifizetőnek a számlát adó magánszemély (ideértve az „adószámos” magánszemélyt is) számára kifizetett, valamint a felvásárlási jegy alapján kifizetett bevételből is kell adóelőleget megállapítania és levonnia, kivéve, ha a kifizetést igazoltan egyéni vállalkozó vagy őstermelő magánszemély részére teljesíti. Ilyen esetben akkor mellőzhető az előleglevonás, ha az egyéni vállalkozó az e bevételéről kiállított bizonylatán feltünteti az egyéni vállalkozói jogállását bizonyító közokirat számát, illetve, ha az őstermelő magánszemély legkésőbb a kifizetéskor igazolja a jogállását (de a kifizetőnek az ilyen őstermelői kifizetéseket is fel kell tüntetnie a ’08-as bevallásban) [Szja tv. 46. § (4) bekezdés]. Az e bevételekből megállapított jövedelem után a magánszemélynek kell adóelőleget fizetnie.

OLVASSA TOVÁBB cikkünket, hogy megtudja a többi szabályt!

Előfizetési csomagajánlataink:

Hozzászólások lezárva.