Kiderült, mikor kezdődik a debreceni BMW-gyár építése

Az építkezést előkészítő munkálatok a tervek szerint haladnak, Debrecen önkormányzata a városrész északnyugati külterületén található ipari terület előkészítési munkálatait végzi – írták. Azt is közölték, hogy a BMW csoport debreceni karrierfejlesztő csapata a következő hetekben toborzási kampányt indít, amelyet 2020-ban Hajdú-Bihar megye egész területére kiterjesztenek.

A BMW debreceni gyárának megépülésével a magyar gazdaság tovább erősödik

– jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a német autógyártó bejelentésére reagálva.

Hozzátette: a magyar emberek érdeme, hogy ez a fejlesztés Magyarországra jön, a magyarok magas színvonalú munkájának, szorgalmának és kiváló teljesítményének köszönhető. Kiemelte, hogy a magyar gazdaság világszínvonalon teljesít, ezt bizonyítja az is, hogy a 34. legnagyobb exportteljesítményt érte el, és évente több mint 100 milliárd eurónyi exporttermék és -szolgáltatás előállítására képes.

Közölte, a magyar gazdaságba egyre több értékes beruházás érkezik, ez jó, mert a magyar kis- és középvállalkozások termékeire és szolgáltatásaira egyre nagyobb az igény. A magyar kkv-nak jelentős szerep jut az országba települő nagy nemzetközi vállalatok beszállítói láncaiban. Azért is jó hír az egyre növekvő számú, és egyre magasabb hozzáadott értékű beruházás érkezése, mert a fizetések is dinamikusan nőnek: másfél év alatt 304 ezerről 450 ezer forintra nőtt egy új beruházása által létrehozott munkahelyen az átlagos fizetés – mondta Szijjártó Péter.

Fontos, hogy megépüljön a BMW-gyár

Korábban több hír is megjelent arról, hogy az egyre erősebb verseny és a nemzetközi autóeladások lassulása egyaránt kedvezőtlen hatással van az autógyártók, köztük a BMW működésére is, ami miatt veszélybe kerülhet a legújabb magyarországi gyár felépítése. A felvetésre azonban Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, hogy a BMW tájékoztatása szerint a német autóipar visszaesése semmilyen formában nem érinti a cég debreceni beruházását.

Erre erősített rá Varga Mihály pénzügyminiszter is, aki elmondta, hogy a BMW és Mercedes magyarországi üzemeit érintő lépések kapcsán nem gondolják, hogy egy pillanatnyi gazdasági lassulás komolyabban befolyásolná a beruházási döntéseket az autóiparban. 

Az 560 focipályának megfelelő területen megvalósuló leendő debreceni BMW-gyárban évente 150 ezer gépkocsit gyárthatnak majd, és több mint ezer új munkahelyet teremthetnek. A beruházás megvalósulása részben utóbbiért, részben pedig azért is fontos lenne, mert az ultramodern gyártósoron belsőégésű motorral vagy éppen elektromos hajtáslánccal szerelt autók egyaránt készülhetnének.

Globális hálózat tagja lesz a debreceni üzem

A BMW világszerte 14 országban, összesen 30 gyártási helyszínen készít BMW-,MINI-,Rolls-Royce-modelleket, valamint BMW-motorokat, járműveit több mint 140 országban értékesíti.

Európában 16 helyszínnel rendelkezik gyárral a BMW, a debreceni üzem lesz a 17. a sorban. 

Címlapkép forrása: MTI/Czeglédi Zsolt

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.