Kiállt Nyugat-Európa az Egyesült Államok mellett

MTI, 2019. szeptember 24., 10:18

Franciaország, Németország és Nagy-Britannia vezetői közös nyilatkozatban fejtették ki, hogy Iránt teszik felelőssé a szaúd-arábiai dróntámadásért. Az amerikai külügyminiszter köszönetét fejezte ki emiatt, Boris Johnson pedig egy új atomalku kidolgozására szólított fel, aminek Donald Trump lehet a letéteményese.

“Nyilvánvaló számunkra, hogy Irán a felelős a támadásokért. Nincs más hihető magyarázat”- mások mellett ez is szerepel abban a közös nyilatkozatban, amiben Franciaország, Németország és Nagy-Britannia kiállnak az Egyesült Államok mellett, és Iránt teszik felelőssé a szeptember 14-i támadásért. Az egyezményt Emmanuel Macron francia elnök, Angela Merkel német kancellár és Boris Johnson brit miniszterelnök írták alá. A három vezető kijelentette, hogy támogatnak minden, az ügy tisztázásáért folyó vizsgálatot, és lépéseket tesznek azért, hogy csökkentsék a diplomáciai feszültséget az Egyesült Államok és Irán között.

“Felszólítjuk Iránt, hogy kötelezze el magát a párbeszéd mellett, és tartózkodjék a provokációktól” – olvasható a nyilatkozatban. A vezetők hozzátették: Teherán számára elérkezett az idő, hogy elfogadjon egy hosszú távú tárgyalási keretet nukleáris programjával és más kérdésekkel kapcsolatban, beleértve rakétaprogramját is. Az új megállapodás létrehozására pedig Boris Johnson szerint Donald Trump lenne a legalkalmasabb. “Azt hiszem, van valaki, aki jobb alkut tudna csinálni, ez a valaki pedig Donald Trump amerikai elnök. Csináljuk egy “Trump-alkut!” – – mondta a brit miniszterelnök az  NBC amerikai hírcsatornának adott interjújában a 2015-ös többhatalmi atomalkura célozva, amelyet Washington 2018-ban egyoldalúan felmondott, majd fokozatosan visszaállította az Irán elleni szankciókat.

Az Egyesült Államok külügyminisztere Twitter-üzenetben köszönte meg az európai nagyhatalmak támogatását. Irán ugyanakkor még minidig tagadja, hogy köze lett volna a szeptember 14-i támadáshoz. A perzsa ország külügyminisztere szerint az Egyesült Államok elrugaszkodik a valóságtól, amikor Teheránt teszi felelőssé. Irán már totális háborúval is fenyegetett, a Trend FM-nek nyilatkozó szakért szerint azonban mindkét félnek az az érdeke, hogy elkerüljék a háborút.

Hozzászólások lezárva.