Kiábrándító helyzet az önkéntes nyugdíjpénztáraknál

Folyamatosan csökken az önkéntes pénztárak taglétszáma és a nyugdíjra félretett pénzek értékben sem nagyon nőnek. Az MNB adataiból most azt is kiderült, hogy mennyire drámai a helyzet a nyugdíjra való megtakarítások tekintetében.

Az MNB négy korcsoportra lebontva mutatja be, hogy milyen az önkéntes pénztárak taglétszámának és tagdíjainak megoszlása. Tavaly december végén a fiatalabb, 16-29 év közötti korosztály képviseltette magát a legkevesebb taggal az önkéntes pénztárakban 59 ezer fővel, őket a 60 év felettiek követik 155 ezer taggal. A 30-44 év közöttiek száma 432 ezer fő volt, a legtöbben viszont a 45-59 év közöttiek voltak, összesen 489 ezren. Az adatokból jól látszik, hogy a 30 év alattiak aránya alig 5% a teljes taglétszám tekintetében, miközben a nyugdíjhoz közelebb álló, 45-59 éves korosztály már több mint 43%-ot képvisel.

Ebből is látszik, hogy a nyugdíjra való öngondoskodás tekintetében az idősebb korosztály sokkal inkább az élen jár, mint a fiatalok, igaz persze az is, hogy érthető módon nagyobb azoknak az aránya, akik a nyugdíjhoz közelebb vannak. Sajnos a cafeteria- és adóváltozások miatt egyre több az olyan munkáltató, amely kevesebbet fizet be munkavállalói után az önkéntes pénztárakba, ez pedig jelentősen érinti a fiatalok és általában az alkalmazásban állok nyugdíj célú megtakarításait.

Nagyjából hasonló trendek figyelhetőek meg akkor is, ha azt vizsgáljuk meg, hogy korcsoportonként hogyan oszlik meg az az összeg, amire nyugdíjba vonulásukkor az önkéntes pénztárból a tagok számíthatnak. A 30 év alattiak megtakarítása volt a legkevesebb tavaly 11 milliárd forinttal, ez gyakorlatilag eltörpül a 45-59 éves korcsoport 666 milliárdos megtakarítása mellett. Nem meglepő módon az idősebb korosztálynak van több megtakarítása, miután nekik több év is állt rendelkezésre a gyűjtéshez. Érdekes viszont, hogy a 30-44 év közöttiek önkéntes pénztári megtakarítása nem sokkal marad el a 60 év felettiekétől. A 30 év alattiak megtakarítása még az 1%-ot sem éri el a teljes vagyonon belül, ezzel szemben 45-59 éveseké a közel felét teszi ki. A 30 év alattiak megtakarítása az elmúlt három évben gyakorlatilag stagnált, a 30-44 év közöttieké pedig valamelyest csökkent. A 45 év felettiek önkéntes pénztári vagyona viszont nőtt, a legnagyobb vagyonnövekedést a 60 év felettiek mutatták éves összevetésben.

A korcsoportonkénti vagyont elosztva a taglétszámmal megkapjuk, hogy átlagosan egy 30 év alattinak alig több mint 190 ezer forint, egy 30-44 év közöttinek kicsivel több mint 800 ezer forint, egy 45-59 év közöttinek 1,7 millió forint, míg egy 60 év felettinek 2,3 millió forint megtakarítása van önkéntes nyugdíj kasszában.

Tovább csökkenő nyugdíj pénztári taglétszám

A második negyedévben is csökkent az önkéntes pénztárak tagjainak száma, jelenleg 1,12 millió főt téve ki. A taglétszám és az önkéntes pénztári befizetések annak ellenére csökkennek, hogy a pénztárak az elmúlt években vonzó hozamokat értek el, és már az idei első félévben is 5% körüli hozamnál tartanak.

A fiatalabb korosztályt továbbra sem sikerült bevonni a nyugdíj-előtakarékossági piac ezen szegmensébe, sőt, számuk évről évre csökken. A munkáltatók által fizetett tagdíj összege is folyamatosan csökken. Emellett a lakossági állampapírok kiszorító hatása direkt vagy indirekt módon a nyugdíjcélú megtakarítások piacán is érezhető lehet. És akkor még nem beszéltünk a nyugdíjkötvényről, mint új versenytársról, amelyet a korábbi ígéretek szerint ősztől tervez bevezetni a kormány.
Forrás: portfolio.hu

BankWeb kiegészítés:

A helyzet valóban drámai, a fiatalokat nehéz megfelelő módon megszólítani és rávenni, hogy a lakáshelyzet, gyermekvállalás és egyéb életkori kiadás mellett még a nyugdíjra is gondoljanak.

Sajnos azonban azt látom, hogy 45 éves kor felett már drasztikusan nőnie kell az ilyen célú megtakarításoknak, ha élhető öregkort szeretnénk biztosítani magunknak. Tehát érdemes lenne fiatalon kisebb összeggel elkezdeni a nyugdíj célú megtakarítást.

Keressen meg és segítek egy személyre szóló megoldás kialakításában. Meg fog lepődni, hogy milyen széles a megoldások köre, nem csak a klasszikus nyugdíj termékekben érdemes gondolkozni.

dr.Tatár Attila
info@bankweb.hu
0620/462-8850

Hozzászólások