Kétszer is emelkedhet 2021-ben a minimálbér

A Portfolio már szerdán megírta, hogy olyannyira megmerevedtek az álláspontok a minimálbér-tárgyalásokon, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumán résztvevő tárgyalófelek mindegyike által elfogadható megállapodás helyett egy, a többségi konszenzust tükröző egyezség születhet. Ezt a munkáltatói oldal minden képviselője elfogadhatja, míg a munkavállalói oldalon a Magyar Szakszervezeti Szövetség nem támogatja várhatóan az egyezséget, a Munkástanácsok Országos Szövetsége igen. A lap úgy tudja, hogy a Liga Szakszervezetek is a megállapodás hétfői aláírása mellett döntenek.

A napilap most azt írta, hogy hosszas, elhúzódó egyeztetéseket követően úgy tűnik, megállapodnak a munkaadói képviseletek és a szakszervezetek a minimálbér és a garantált bérminimum összegének emeléséről. A bérmegállapodást hétfőn alá is írhatják.

Ennek legfontosabb eleme, hogy februártól a jelenlegi bruttó 161 ezer forintos minimálbér 167 400 forintra emelkedik, míg a garantált bérminimum 210 600 forintról 219 ezer forintra növekedne.

Júliustól automatikusan további egy százalékkal emelkedne a kötelező legkisebb keresetek összege, ha a szociális hozzájárulási adó (szocho) tovább csökken. Ebben az esetben júliustól a minimálbér bruttó 169 ezer, a bérminimum 221 200 forint lehet – jegyzi meg a lap, amely emlékeztet arra, hogy a szocho csökkentésének módját a 2016-os 6 évre szóló bérmegállapodásban rögzítették a felek.

A 2022-ig szóló megállapodás értelmében a szocho akkor csökkenhet további két százalékponttal (jelenleg 15,5%), ha 2020-ban a versenyszféra reálbér-növekedése meghaladta a hat százalékot. A korábbi évek gyakorlata szerint a szocho csökkentésére júliustól van lehetőség, ekkor lehet vizsgálni a feltételként szolgáló adatok teljesülését.

Megvan rá a reális esély, hogy a versenyszférában a bruttó reálkereset növekedése 2020-ban is elérte a hat százalékot. Egyelőre a január és az október közötti értékeket ismerjük, ebben az időszakban elérte – mondta a Magyar Nemzet érdeklődésére Szalai Piroska munkaerőpiaci szakértő.

Ha hétfőn megszületik a megállapodás, a munkavállalók fizetése februártól emelkedne (vagyis a gyakorlatban a magasabb fizetést márciusban kapják kézhez), ugyanakkor a minimálbér alapján számolt juttatásoknál a többletet a kormány ígérete szerint januárra is megkapják az érintettek.

Címlapkép forrása: Getty Images

Forrás: portfolio.hu

Hozzászólások lezárva.