Kétoldalú megbeszélésekkel folytatódott a maratoni uniós költségvetési vita

Kétoldalú megbeszélésekkel folytatódott csütörtök késő este Brüsszelben a rendkívüli EU-csúcstalálkozó. Az uniós tagállamok vezetői a 2021 és 2027 közötti hosszú távú uniós költségvetésről tárgyalnak, a megbeszéléseket még cikkünk megjelenésekor is folytatták.

A tárgyalás ugyan zárt, de az Európai Tanács elnökének szóvivője annyit elmondott, hogy az uniós tagállamok vezetői késő este ismertették országaik álláspontját. Ezt követően Charles Michel, valamint a tagországi vezetők egymás közötti egyeztetései kezdődtek meg. Ezek végeztével a csúcstalálkozó ismét 27-es körben folytatódik.

A tárgyalás részleteit ismerő források arról számoltak be, hogy Charles Michel reményei szerint a kétoldalú tárgyalások közelebb hozzák az egyes tagországok egyelőre igen eltérő álláspontjait, ami lendíthet a tárgyalások menetén. Arra számítanak viszont, hogy a csúcsértekezlet csütörtöki napján nem születik megállapodás. Nem kizárt az sem, Michel még az éjszaka új költségvetési javaslatot ismertethet, amit tagállami vizsgálatot követően remények szerint pénteken akár el is fogadhatnak.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök a tanácskozás szünetében azt mondta,

az eddigi egyeztetések előremutatóak.

Diplomáciai források szerint Mark Rutte holland miniszterelnök korábban úgy értékelte: a tanács elnökének az a javaslata, amely az uniós pénzek kifizetését a jogállamiság kritériumainak betartásához kötné, nem elég szigorú, mivel az uniós támogatások felfüggesztéséről, vagy megvonásáról a tagállamok minősített többségi szavazással dönthetnének. Véleménye szerint erősebb eszközre van szükség a jogállamisággal kapcsolatos aggályok csökkentésé érdekében.

A múlt pénteken benyújtott javaslatban, ami a tagállamok vezetői elé került,

a költségvetés keretösszege 1094,8 milliárd euró, ami a tagállamok bruttó nemzeti jövedelmének 1,074 százaléka.

Ezt a takarékos tagállamok (Hollandia, Ausztria, Svédország és Dánia) sokallják, de már jelezték, hogy készek a kompromisszumra. A kelet-közép-európai országok eközben több felzárkóztatási pénzért lobbiznak, amelyek összege egyébként is jelentősen csökkent az elmúlt hét évhez képest.

Az uniós költségvetés legfontosabb tudnivalóiról ebben a cikkünkben írtunk részletesebben:

Hozzászólások lezárva.